Doma Aktualno Dr. Kralj: Organizirali smo se “po vojaško”

Dr. Kralj: Organizirali smo se “po vojaško”

Dr. Roman Kralj, strokovni vodja ZD Trbovlje

Na trboveljski vstopni točki vzetih okoli 230 brisov, zadnji pozitivni včeraj iz Litije – ni bil v stiku, skorajda ni bil nikjer …

Nihče od obravnavanih pacientov v Trbovljah ni imel težje oblike ali zapletov, vsaj zaenkrat ne. Pa naj bodo to potrjeni pozitivni ali ostali, pri katerih sumijo bolezen covid19, nam pojasni Darja Logar vodja trboveljske vstopne točke, ki je sprva bila zgolj točka za odvzem brisov, sedaj pa je to zasavska triažna točka za vse bolnike, ki imajo ali vročino ali težave z dihali. Vse takšne se namreč obravnava, kot da bi bili okuženi. Ob težjemu dihanju ali tiščanju v prsih morajo pacienti takoj poiskati zdravniško pomoč.

Vsak z okužbo dihal ali vročino je tretiran kot bolnik s covid19.

Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, nadaljuje Logarjeva, pri enemu izmed okuženih pacientov, ki ni imel stika z nikomer od bolnih, praktično nikjer ni bil – a je zbolel. Pet pozitivnih so imeli v Trbovljah – 3 iz Litije ter po enega iz Zagorja ter Hrastnika. Dva od potrjenih sta imela tipične simptome, kot iz učbenika. Ostali pa ne.

Direktor ZD Trbovlje Denis Tomše trenutno situacijo obvladuje: »Smo v pripravljenosti, kot da bo jutri naval.« Najbolj pa ga skrbi, da bi zbolel kdo od zaposlenih. Potem nastane velik problem.

Organizacija »po vojaško«

Fotografija je simbolična.

V takšnih situacijah se je treba organizirati po vojaško, nam situacijo pojasni strokovni vodja Roman Kralj. Kar pomeni, da je treba zavarovati zdravstveno osebje in ločiti ambulante. Prva bojna linija je zunanji šotor, kjer se sprejemajo bolniki s sumom na okužbo. Ostale se usmeri v akutno ambulanto – večino in kar je le mogoče – po telefonu, pregledajo le nujne. Zato so osebje, ki trenutno nima pacientov prerazporedili in s tem okrepili telefonske linije. »Lahko trdim, da več kot 95 odstotkov svojih pacientov obravnavam preko telefona. Dobro jih poznam, zato jim z izčrpnim opisom anamneze lahko svetujem« poroča dr. Kralj.

Ostaja pa še zaledje, to so ambulanti zdravniki, ki opravljajo delo izključno po telefonu in bodo stopili naprej le če bo treba.

»Generalno trenutno zdravstvo poteka dobro« pogumno oceni strokovni vodja, ki je prepričan, da je bila ustavitev javnega življenja ena najboljših odločitev. In ključni so splošni ukrepi, da se ljudje ne družijo in kolikor je mogoče ostajajo doma.

Testiranih le delček, obolelih nekajkrat toliko

Tako Logarjeva kot Kralj ocenjujeta, da je nekajkrat toliko okuženih kot tistih s pozitivnim brisom. Nekatere obravnavajo po telefonu, mnogi niti ne pokličejo, saj njihovi simptomi niso izraziti in se samoiniciativno odpravijo v izolacijo.

Na testiranje v Trbovljah dnevno pride okoli 20 ljudi iz Hrastnika, Trbovelj, Zagorja in Litije, ki pa naj ne bi več pošiljali svojih pacientov v Trbovlje.

Print Friendly, PDF & Email