Doma Aktualno Drnovšek po 10 letnih sodnih borbah ostaja v zagorskem parku

Drnovšek po 10 letnih sodnih borbah ostaja v zagorskem parku

Občina Zagorje in sin pokojnega predsednika Janeza Drnovška, Jaša Drnovšek so na ustavnem sodišču dokazovali vsak svoje. Občina, da gre pri postavitvi kipa za javni interes, Jaša Drnovšek, da posegajo v pieteto posameznika in svojcev.

Drnovšek ostaja v parku

Prejšnji teden so Zagorjani prejeli 36 strani dolgo Odločbo Ustavnega sodišča, ki jim dovoljuje, da park ostane poimenovan po pokojnem predsedniku in nekdanjemu Zagorjanu, prav tako v parku ostaja kipec Drnovška.

Sodišče prve stopnje je sicer zahtevku Jaše Drnovška ugodila – da se razveljavi poimenovanje parka ter odstrani kipec pokojnega očeta, a je Višje sodišče po pritožbi Občine Zagorje tožbeni zahtevek zavrnilo, odločbi višjega sodišča je prišla še praktično enaka odločitev Vrhovnega sodišča. Odločitev temelji na presoji, kot zapišejo v odločbi: »da je bil dr. Drnovšek zaradi političnih funkcij in kasneje tudi kot pisatelj in filozof, ki je nagovarjal množice ljudi, javna oseba najvišje stopnje, ali kot ga je označilo Višje sodišče – absolutna javna oseba par excellence.«

Zadnjo je torej reklo še Ustavno sodišče, ki je sprejelo utemeljitve zagorske občine in tako kipec dr. Janeza Drnovška po deset letih še vedno ostaja v istoimenskem parku.

Print Friendly, PDF & Email