Doma Aktualno FOTO: Inšpekcija že leto dni “nima časa” za kup nevarnih odpadkov ob...

FOTO: Inšpekcija že leto dni “nima časa” za kup nevarnih odpadkov ob glavni cesti

Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) je prijavo o nelegalno odloženih odpadkih na območju Sušnika prejel že februarja 2019, torej po našem poizvedovanju, kaj je s kupom odpadkov ob glavni cesti. Uveden je bil inšpekcijski postopek, a po skoraj letu dni se ni zgodilo nič.

Občinska inšpekcija za komunalne, državna za ostale

Za pojasnilo, zakaj se nič ne spremeni že leto dni ter da so odpadki še kar oziroma znova na istem območju, smo najprej prosili Sebastjana Zmrzljaka iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje, ki pa je kratko in jedrnato dejal, da je stvar v pristojnosti IRSOP in pojasnil tudi, da okoljski inšpektorat kot državni organ niti ni dolžan obveščati Občine o poteku postopkov.

 

In kaj pravi Zakon o varstvu okolja v primerih obravnave nezakonitega odlaganja odpadkov v naravnem okolju? Komunalni odpadki so v domeni občinskih inšpekcij, medtem ko je za gradbene odpadke, elektronsko opremo, gume …zadolžen okoljski inšpektorat. In v “Sušniku” so vse prej kot klasični komunalni odpadki.

 

Kazni za občane do 300 evrov, za pravne osebe do 30 tisočakov. A če ni tožnika, ni sodnika!

Po pogovorih in pozivih, naj vendarle zavzamejo neko stališče, so na Ministrstvu za okolje in prostor med drugim zapisali: V boju zoper odmetavanje in puščanje odpadkov v okolju zgolj s kaznovanjem posameznikov ne moremo doseči spremembe miselnosti in neželenih vedenjskih vzorcev. Gre za spremembe miselnosti, ustaljenih vzorcev in navad, ki temelji na ozaveščanju, da je odmetavanje in puščanje odpadkov v okolju okoljski problem.” So pa poudarili, da neodgovorneži in malomarneži niso nekaznovani, saj se globe po Uredbi o odpadkih gibljejo od 100 do 300 evrov za fizične in od 10 do 30 tisoč evrov za pravne osebe. V večini primerov zaleže že ukrep opozorila, kadar pa le-ta ni zadosten, inšpekcija izda odločbo, zoper kršitelja pa ukrepa tudi v prekrškovnem postopku,” še dodajajo.

Če ne ogroža zdravja ali premoženja večje vrednosti, lahko počaka

Temelj za obravnavo nezakonitega odlaganja odpadkov so prijave nezakonito odloženih odpadkov. Vse prijave se uvrščajo glede na njihovo pomembnost (negativne vplive na okolje) v skladu s Kriteriji za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov. Odlagališče odpadkov v Sušniku z vidika države torej še ni dovolj kritično, da bi se stvari premaknile vsaj toliko, da bi odpadke nekdo temeljito odstranil. Darija Dolanc iz IRSOP je sporočila, da je bil pred kratkim na neuradnem ogledu njihov (državni) inšpektor, ki ocenjuje, da odpadkov vendarle je nekoliko manj v primerjavi z ogledom poprej. Fotografije pa govorijo same zase.

Takole je bilo lani, letos pa le še kakšen odpadek zraven:

Smetišče v “Sušniku” pod drobnogledom inšpekcije

Print Friendly, PDF & Email