Doma Aktualno Dvorišče zasavskega smetišča se prazni, iz arhivskih omar pa padajo vse bolj...

Dvorišče zasavskega smetišča se prazni, iz arhivskih omar pa padajo vse bolj umazani posli

Nov elaborat bo pokazal, kakšna cena bo v letu 2020. Rakovič obljublja: »Na Cerozu bomo poskušali vse storiti, da bo ugodnejša tudi za občane«.

Direktor Ceroza Enes Rakovič

Še dobrih 9400 ton odpadkov za sežig (RDF) ostaja kot stari greh Ceroza, medtem ko to kar pripeljejo na novo, uspejo vendarle sproti odvažati. Kot temni oblak nad hrastniško deponijo visi tudi skoraj 3 milijonski dolg, ki ga je pridelal prejšnji direktor Vili Petrič pod zatisnjenim očesom nadzornikov in lastnikov in pa dokazi pripravljeni za vložitev kazenske ovadbe, ki čakajo na odločitev županov.

Zgodba s smetmi se (spet) zapleta

In medtem, ko se zadeve postavljajo v pravo smer, pa je odvoz smeti vse večji problem. »Ker država ni zgradila sežigalnice, Madžarska pa ustavlja dovoz gorljivih odpadkov, se cene spet višajo« poroča direktor Ceroza Enes Rakovič, ki mu bo počasi zmanjkalo možnosti, kaj storiti s smeti. Količina le teh pa se prav nič ne manjša, še pojasni.

Na zeleno vejo, kot bi lahko rekli, so na Cerozu prišli letošnjega julija in s presežkom celo uspeli pokriti nekaj izgube iz preteklosti. A do treh milijonov je še dolga pot.

Občine ustanoviteljice so se odrekle za 355 tisoč evrov najemnin in jih pustile Cerozu v investicijske namene. Program za prihodnje leto je pripravljen, od lastnikov pa je odvisno, kako bo le ta izveden. Vprašanje je, kaj bo z izstopom Trbovelj, razočaran nad Trbovljami še doda direktor, saj njihovo soliranje za Zasavje ne obeta nič dobrega.

Obeta se nov elaborat, morda celo znižanje cene

Nov elaborat bo pokazal, kakšna cena bo v letu 2020. Rakovič obljublja: »Na Cerozu bomo poskušali vse storiti, da bo ugodnejša tudi za občane«.

Bo kdo odgovarjal za nastalo situacijo?

Revizijsko poslovanje od leta 2016 ter tehnično mnenje je pod drobnogled vzel Rakovič ob prevzemu funkcije in pripravil vso potrebno dokumentacijo za vložitev kazenskih ovadb. O konkretni vsebini na Cerozu še ne govorijo. Na potezi so župani, da si tokrat ne zatisnejo oči.

Trenutno poteka urejanje in zaključevanje prve etape 2. in 3. odlagalnega polja. Temeljito iščejo tudi zaledne vode, opisuje direktor, na katere opozarjajo domačini, a v prvi vrtini se ni potrdil strah okoličanov. V kratkem se bodo lotili nadgradnje čistilne naprave, na kateri se je izkazalo, da so kapacitete premajhne in da določeni vodi niso bili speljani tam, kjer bi morali biti.

RDF odpadki, ki še vedno pokrivajo velik del zemljišča nad Marnim, naj bi odpeljali v naslednjih dveh letih. So pa sprostili prostor v toliko, da so dostopni vsi objekti na centru. Spomnimo, še ne dolgo nazaj smo objavili video, kako so smeti dobesedno zasule hrib nad Hrastnikom. Objekti so bili nedostopni, kupe smeti je prosto raznašal veter, voda pa spirala umazanijo v zemljo in obupen smrad, ki se je širil daleč naokrog.

Začele se bodo priprave za zaprtje regijskega centra

In, če se težave rešujejo, pa to ne pomeni, da se obeta »smetarska« dolgoročna rešitev. Za kakšnih 10 let je še prostora, kar pomeni da bo s postopnim zapiranjem treba pričeti že v prihodnjem letu. In potem seveda pripraviti plan kako in kam z zasavskimi smetmi.

Print Friendly, PDF & Email