Doma Aktualno EKSKLUZIVNO: Resnica Vilija Petriča o Cerozu

EKSKLUZIVNO: Resnica Vilija Petriča o Cerozu

O Cerozevi izgubi, odstopih in razpisu za direktorja, ki je obrodil namesto enega kar dva smo že pisali. Nismo pa doslej uspeli dobiti izjave Vilija Petriča, ki naj bi ga, po besedah takratne predsednice skupščine pozvali k odstopu. Tokrat predstavljamo njegovo stran zgodbe.

Da gre za osebno odločitev, nam je dejal Petrič, ki je menda že leta 2017 planiral odhod v pokoj, a je na osnovi pogovora odločitev spremenil in ostal v delovnem razmerju.

Srž problema RDF, torej mešani odpadki

V začetku leta je bila cena za RDF frakcije 65 evrov na tono, konec leta pa so se dvignile na 150 evrov, pojasnjuje Petrič. Do trenutka, ko je Kitajska zaprla svoj trg za RDF je bila situacija vzdržna in kot napovedujejo, naj bi se cena dvignila celo na 200 evrov na tono. Dobre pol milijona izgube je nastalo prav iz tega naslova, trdi do sedaj prvi in edini direktor Ceroza. Ppred več kot desetletjem je Slovenija imela v svojem Operativnem programu iz leta 2004 izgradnjo dveh sežigalnic, kar bi bilo dovolj za slovenske razmere, vendar se nikdar niso izgradile in cene odpadkov so poskočile za nekajkrat.

Rešite bi bila v poračunu, ki ga nikoli ni bilo

Rešitev bi bila v poračunu cen, pravi Petrič, saj bi s tem pokrili tudi negativno razliko, a se k temu ni pristopilo. In kaj bo po njegovem rešil njegov naslednik, oziroma njegova naslednika? Treba bo vzpostaviti dodatno obdelavo z mletjem, kar bi pomenilo bolj ugodno ceno za te smeti. Z dodatno trejo izmeno bi ločevali komunalno embalažo, obenem pa še vedno čakajo na dovoljenje za povečanje kapacitet v sortirnici.

Pa smo še enkrat vprašali, kako odgovarja na očitke in obtožbe, da je dolg nastal, ker ni pravočasno ukrepal?

Kot sem že opisal je dolg nastal zaradi nepredvidenih zunanjih okoliščin, na katere v poslovodstvu nismo imeli vpliva. V skladu s svojimi pristojnostmi pa smo se v najkrajšem možnem času lotili reševanja težav in sprejeli ukrepe v smeri, da bi čimbolj omejili negativne posledice zaostrenih razmer.

Print Friendly, PDF & Email