Doma 1+1=2 Euroweek v šoli HTL Rankweil navdušil trboveljske dijake

Euroweek v šoli HTL Rankweil navdušil trboveljske dijake

Pot dijakov GESŠ Trbovlje na Euroweek se je začela pred njihovo šolo . Po dolgih devetih urah vožnje, k sreči je ta vključevala postanke, so le prispeli pred gostujočo šolo – HTL Rankweil. Tam so jih že nestrpno pričakovali gostitelji in njihovi starši. Kljub začetnim pridihom zadržanosti so pogovori hitro stekli in kmalu so bili med seboj spoznani, pa vendar jih je vse malo stisnilo pri srcu in prešinilo, da se več ne nahajajo v prelepem Zasavju.

V šoli jih je lepo sprejel organizator Euroweeka, g. Bernhard Knabe in jih  s parado zastav popeljal skozi zanimivo avstrijsko mesto, v katerem so preživeli zelo razgiban teden. Popoldne je bil namenjen vrhuncu dneva, evropskemu buffeju, kjer so poizkušali tradicionalne jedi iz vsake sodelujoče države in se spoznavali s sovrstniki. Pripravili so mizi, ki sta se šibili  pod ponudbo: od savinjskega želodca, domačih salam, kruha do sladic: potic, breskvic in medu. Razobesili so šolske balone, razstavili nekaj receptov, ne samo slovenskih jedi, ampak tudi zasavskih.

V soboto so jih čakale predstavitve držav, zaradi katerih so bili vsi na trnih.
Pripravili so glasbeno točko: zaigrali in zaplesali so polko ob predstavitvi lepot Slovenije. Po zanimivih točkah so odšli domov k svojim družinam, s katerimi so preživeli sobotni večer.

Po kar prekratki noči so se naslednji dan odpravili raziskovat Voralberg. Gostitelji so
pripravili osem različnih smeri raznih težavnostnih stopenj. Prišel je ponedeljek in z njim
pouk, a kdo bi si mislil, da je lahko tako zabaven. Pri delavnicah so nam pomagali dijaki
HTL, ki so jim, kljub pomanjkljivemu znanju angleščine, uspeli pričarati čudovite ure pouka. Seveda pa ni pravega pouka brez športa, kjer smo se »zasauski fantje« udarili z ekipo Španije in jih gladko premagali.

V torek zjutraj so se odpravili na izlet po štirih državah. Pot jih je vodila v Liechtenstein,
kjer so si ogledali glavno mesto Vaduz, do St. Gallna v Švici, nazaj okrog Bodenskega
jezera, nato še do Friederikshafna v Nemčiji, kjer so obiskali muzej cepelinov. Po prihodu
so se vsi urno odpravili domov pakirat in pripravit na zaključek Euroweeka – poslovilno
zabavo, kjer so se lahko dolgo v noč zabavali ter peli z dijaki iz celotne Evrope, pri čemer
so spoznali tipične skladbe, ki jih mladina predvaja na zabavah po vsem kontinentu. Sledil
je najtežji del, poslavljanje od vseh novih prijateljev, ki so jih pridobili skozi celoten teden. Vsi pa so odšli z upanjem, da se njihova pota še kdaj prekrižajo.

V tem tednu je osem dijakov GESŠ Trbovlje dobilo neverjetno možnost, da se udeležijo
tedna, za katerega so sprva mislili, da bo le izmenjava, izkazal pa se je za enega izmed, do zdaj, najlepših tednov v njihovih srednješolskih letih, ki jih je neverjetno povezal in jim odprl okno v svet. Zjutraj pa je, na žalost, prišel čas za poslavljanje od družin … Vendar, kot pravi Moira Rogers: «V življenju je najtežje izreči dve stvari: prvi pozdrav in zadnje slovo«.

Print Friendly, PDF & Email