Doma Aktualno FOTO: Čeprav namesto 12 le 9 – kultura še kako živa tudi...

FOTO: Čeprav namesto 12 le 9 – kultura še kako živa tudi v teh časih

Priprave za letošnjo 57. kolonijo Izlake – Zagorje so se začele pravočasno, ne glede na epidemijo. Prijavljenih je bilo 12 udeležencev. In prav vsi so se veselili in komaj čakali na ustvarjanje in druženje v Zagorju. Po vseh zapletih s korono jih je ostalo devet. Iz tujine je prišla le Marina Banić Zrinšćak iz Rijeke, predstavnikov Rusije, Nizozemske in Španije pa žal letos ni.

»Imeli smo pripravljeno tudi rezervno varianto, po kateri bi se srečevali virtualno. Navdušenje med slikarji je bilo veliko, ko smo se le odločili, da kolonija poteka na klasičen način,« smo izvedeli od Milana Razborška, umetniškega vodje kolonije.

Odlična ustvarjalna ekipa slikarjev

»Pogoji za delo v teh razmerah so odlični, ekipa homogena in izredno aktivna,« pove Razboršek, »kako pa bo z razstavami, prva naj bi bila 15. septembra, je odvisno od splošne zdravstvene situacije

Nasmejana Mojca Senegačnik nam je zaupala, da je prvič v Zasavju. Pohvalila je organizatorje in izrazila obžalovanje, ker dogodek letos ni odprt za javnost. Tudi ona spada v abstraktne slikarje, ki so letos v večini.

Mojca ni skrivala navdušenja: »Živim med Komno na Krasu in Celjem. Počaščena sem, da sem povabljena, da imam možnost spoznati te lepe kraje in da se tudi mi umetniki med sabo bolje spoznamo.«

Slikarji so obiskali Rudarski muzej, Tirno, Sveto goro, udeležili so se tudi koncerta na Medvedovini.

V petek pa bodo namesto debatnega večera, obiskali spomenik rudarjev in se peš napotili v Vinsko cerkev in si ogledali znamenite freske.

Print Friendly, PDF & Email