Doma 1+1=2 FOTO: Devetdesetletni mladenki na čast

FOTO: Devetdesetletni mladenki na čast

Ko se pripeljete s Trojan na Izlake, se ob cesti pred semaforjem na levi strani pokaže elegantna stavba, na kateri piše, OŠ Ivana Kavčiča. Prav ta šola letos praznuje častitljivih 90 let.

Seveda se ob takšni obletnici pričakuje tudi primerno slavje. Zato so se v sredo, ko je godovala sveta Barbara, učenci, starši, gostje in učitelji zbrali v Delavskem domu Zagorje, kjer so si najprej ogledali razstavo likovnih in literarnih del učencev ob 90. letnici šole. Nadaljevalo se je s prireditvijo, kjer je slavnostna govornica ravnateljica šole Tatjana Krautberger, prisotne pa je pozdravil in se pridružil čestitkam tudi župan Matjaž Švagan.

Učenci so skupaj z učitelji pripravili bogat kulturni program. Učenki Tina Šikovec in Laura Prašnikar pa sta povedali več o preteklosti šole.

Osnovna šola na Izlakah ima za sabo že veliko let —vse od leta 1884 pa do danes. V tem času je nekajkrat spremenila lokacijo, in sicer iz stavbe na hribu poleg cerkve, do prostorov mlekarske zadruge v dolini in današnje lokacije, kjer šolsko poslopje stoji od leta 1929.
Med 2. svetovno vojno je pouk najprej začel potekati v nemščini, nato pa so poslopje zasedli Nemci, ukinili pouk ter šolo spremenili v zapor. Ko so proti koncu vojne odšli, so poslopje partizani zažgali, a so ga po vojni obnovili in pouk na Osnovni šoli Izlake se je nadaljeval. Leta 1983 se je preimenovala v Osnovno šolo Ivana Kavčiča — po prvem upravitelju šole oziroma ravnatelju.
Bil je pobudnik številnih aktivnosti: od ustanavljanja društev in razvoja kulturnih dejavnosti do gradnje vodovoda. Ob okupaciji je bil razrešen učiteljske službe, malo pred koncem vojne pa so ga Nemci ujeli in ubili.
Skozi leta je osnovna šola postala osemletka, nato še devetletka. Zaradi potreb ter velikega števila učencev so jo obnovili, ji dozidali prizidek  in od leta 2007 nosi današnjo podobo. (Šolanje na Izlakah)

Tatjana Krautberger

Kot ponosno pravi ravnateljica Tatjana Krautberger: “Šola je še vedno prostor za učenje, vendar na drugačen način kot nekoč. V bistvu so zdaj otroci naši učitelji, mi pa jih usmerjamo, ker jih želimo spraviti na pravo pot z vsemi človeškimi vrednotami- sočutjem, sobivanjem, vsem, kar v življenju šteje.”

Priprave na današnji dogodek so se začele že septembra in Izlačani med nestrpnim pričakovanjem osrednjega dogodka izvedli še kup pomembnih dogodkov, kot so: tradicionalni slovenski zajtrk, božično novoletni sejem, ter se pripravili na današnji dogodek, obletnico naše šole.

“Z dobrim in sodelujočim kolektivom in pravilno usmerjeno motivacijo otrok smo uspeli in zdaj gremo naprej,” je zaključila ravnateljica.

Print Friendly, PDF & Email