Doma Aktualno FOTO: Dogodek desetletja na Dolu

FOTO: Dogodek desetletja na Dolu

Trimilijonsko naložbo Občine Hrastnik v dolsko šolo so v petek predstavili širši javnosti. Dela na šoli še niso končana, manjka še precej, je pa projekt vseeno tako daleč, da so obiskovalcem poleg otvoritve, ponudili še sprehod skozi nove učilnice in ostale prostore.

V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠNH Rajko in Podružnična šola Dol, trak je prerezala dobitnica županovega zlatega peresa Brina Matjašič.

Iz leve proti desni: Belinda Ladiha, Brina Matjašič, Marina Kmet in Miran Jerič.

Uporabna površina prenovljenega in dozidanega objekta znaša 2.608 kvadratnih metrov. Prostore bodo urejali še v mesecu juliju, tehnični pregled predvidevajo ob koncu meseca. Številne krajane, ki so z zanimanje prišli na slavnostno otvoritev sta pozdravila prva dama šole, Marina Kmet in Miran Jerič, župan.

Cel kup takšnih in drugačnih spominov na skoraj 90 let staro šolo hrani vsestranska Dolanka in upokojena učiteljica Fanči Moljk, ki je šolo najprej spoznala skozi oči osnovnošolke, po končani pedagoški šoli pa je še 35 let poučevala prav na tej isti šoli.

Fanči Moljk

»Doma sem bila tik ob tej stavbi, tako da sem rasla ob njej, kot se reče. Vedno mi je bila pri srcu in povsod sem povedala, da je bila ob svojem nastanku leta 1930 najlepša v Dravski banovini« se spominja Moljkova, ki ima lepe spomine tudi na prvi šolski dan in na elementarko Pavlo Mahkota, ki je bila stroga, vendar tudi pravična. »Občudovala sem jo tudi kasneje, v višjih razredih, saj smo vedeli, da kljub starosti skrbi za svoje zdravje s telovadbo.« Prav rada se Dolanka spomni tudi Sande Perič, ki ji je marsikdaj dvignila samozavest in Julijane Šušteršič, ki je vsako leto pripravila igro. Še danes v živo vidi, kako je prevzela vlogo Sneguljčice.

Prenova ali novogradnja?

Ko je Hrastnik tehtal med možnostima podreti staro šolo ali jo obnoviti je marsikdo nostalgično držal pesti, da bi kocka padla na obnovo. In tako se je tudi zgodilo. Ustvarjalci idejne zasnove profesor Tadej Glažar, Vid De Glerija in Iztok Šušteršič so prepričali, šola je ostala in večina vidnih elementov ostaja skoraj nespremenjenih.

Velika pričakovanja in navdušenje nad obnovljeno šolo vsekakor potrjuje velik obisk na otvoritvi. »Že cel teden se je čutilo slavnostno vzdušje in radost, da bomo dobili tako imeniten objekt« pravi Moljkova, ki redno spremlja, kaj se na vasi dogaja.

Foto: Fanči Moljk

Besedilo: F.M. in uredništvo ZON.si

Print Friendly, PDF & Email