Doma Aktualno FOTO: Zvoki citer pod okriljem narave

FOTO: Zvoki citer pod okriljem narave

V čudoviti naravi, pod okriljem gozda v ozadju, so v soboto odmevali nežni zvoki citer izpod rok različnih izvajalcev. Nekoč so bile citre predvsem moško glasbilo, izvemo, danes pa je vse bolj v ženski domeni.

Več kot 30 izvajalcev na Kopitniku

Organizator prireditve je PD Rimske Toplice. Predsednik društva PD Rimske Toplice, Jurij Potokar je vse prisotne pozdravil, nam pa povedal: “Letos poteka že 28. prireditev. Sodeluje več kot 30 citrarjev iz vse Slovenije. Srečanje ni tekmovalnega karakterja, vsi pa dobijo priznanja za udeležbo.” Tokrat jim je pošteno služilo vreme in so bili po besedah Potokarja z obiskom več kot zadovoljni.

Sestri Novak

Na Kopitnik nad Hrastnikom sta s svojimi glasbili prišli tudi sestrici iz Šmarja pri Jelšah: »Veliko nastopava, naše posnetke si lahko ogledate tudi na spletu. Na citrah igram že osem let, sestra Vita na flavti pet. Na Kopitniku nama je zelo všeč, tu sva drugič, « pravi mlada citrarka Eva Novak. 

Tadej Čopar

Pisatelj, zgodovinar, ljubiteljski citrar iz Šmartnega pri Litiji Tadej Čopar je bil letos na Kopitniku desetič. »Nastopam samo na Kopitniku, sicer pa igram le za svojo dušo,« je kratko povedal.

Naleteli smo tudi na simpatično skupino citrarjev iz Šentjurja in okolice z njihovo mentorico. Zgovorna Dušanka iz skupine Veseli orkester je povedala, da so začeli igrati na citrah pred štirimi leti. »Nastopali smo že na Ptujski Gori, kjer smo tudi peli. Najbolj smo ponosni na pesem Vera, upanje, ljubezen, ta je v celoti naša – besedilo, melodija, priredba.«

FOTO: Melodije citer odmevale po Kopitniku

Print Friendly, PDF & Email