Doma Aktualno FOTO: Pol Kisovca včeraj pod vodo

FOTO: Pol Kisovca včeraj pod vodo

Sodni dan je bil včeraj v Kisovcu, kot bi se utrgal oblak, pravijo domačini še vedno pretreseni nad količino vode, ki je zalila kraj. Ob 17.00 je občino Zagorje ob Savi zajelo močno neurje s točo.

Poveljnik zagorskih gasilcev Marko Bokal nam je poročal o neštetih dogodkih v občini. Na terenu so imeli več kot 100 gasilcev iz sedmih gasilskih društev.

V Kisovcu je bilo noro, pravi Bokal, ki je v svoji gasilski karieri videl že marsikaj. Zalilo je celo Borovniško naselje, Mercator center, Trg Pohorskega bataljona, Petelinkarjevo – večinoma je poplavilo kleti, tudi nekaj spodnjih stanovanj. Na Lokah v Kisovcu je zalilo dve hiši, pod vodo so se znašle tudi hiše ob Ribniščici.

V naseljih Zagorje, Kisovec, Loke pri Zagorju, Šemnik, Čolnišče, Izlake, Šklendrovec in Mošenik je bilo skupaj poplavljenih okrog 20 stanovanjskih hiš, trije bloki, Osnovna šola Kisovec, trgovina Mercator Kisovec in Zagorje, ter nekaj gospodarskih poslopij. Na ceste se je sprožilo več plazov. Zaradi naplavin je bila polovično zaprta regionalna cesta Trbovlje-Zagorje, cesta Šklendrovec-Podkum pa je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. Delno zaprte in poškodovane so ceste Mošenik-Podkrnice, Čolnišče-Mala peč in v Znojilah. V Spodnjem Šemniku je hudournik spodjedel cesto na dolžini 100 metrov in je popolnoma zaprta. Zaradi močnih nalivov je potrebno preventivno prekuhavati vodo v Šemniku, na Lokah pri Zagorju in v KS Jože Marn. V intervencijah so sodelovali skupno 103 gasilci iz PGD Zagorje-mesto, Loke, Šentlambert, Izlake, Čolnišče, Čemšenik in Kotredež. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci JKP Zagorje in CGP Kisovec.

V Kotredežu so zabeležili več plazov in prepustov meteornih voda, objekti in ceste niso ogroženi. V Mošeniku je zalilo hiše, odtrgalo cesto. Toča je razbila dve strehi v Šentlambertu, kjer je bila velika kar 6 centimetrov. Poškodovanih je več vozil in poljski pridelki.

Zaradi naplavin na cesti je še vedno polovična zapora ceste Šklendrovec – Podkum.

FOTO:

 

Print Friendly, PDF & Email