Doma Aktualno FOTO: Prav lepo je res na deželi …sploh Pr Grivčevih

FOTO: Prav lepo je res na deželi …sploh Pr Grivčevih

Čemšenik je ime dobil po češminu, ki je včasih pokrival strma pobočja Čemšeniške planine. Ena od številnih vasi, ki so se ugnezdile na zelenih strminah, so Ržiše, kjer se ob poti do gradu Gamberk in Klančiš, nahaja lepo urejena kmetija Virant, Pr Grivc po domače. Še nedolgo tega je s kmetijo upravljal Alojz Virant z ženo Branko, potem je padla odločitev, da kljub temu da sta oba še relativno mlada, kmetijo predata kar Urbanu, najstarejšemu od treh sinov.

Na kmetiji se ukvarjajo z govedorejo, predelavo mleka, prodajo drv in strojnimi uslugami (košnja, baliranje …). Vrt imajo le za lastne potrebe, saj njiv zaradi neprimerne konfiguracije terena, kot nam pojasnijo, ni.

Poleg Urbana tu živita še mlajša sinova: Matic in Nejc. Oba zaposlena, vendar priskočita na pomoč, kadar le utegneta. Moških rok na takšni kmetiji ni nikoli dovolj. Razen Branke je tu še mlada gospodinja Ema, ki se ukvarja s pripravo vseh tistih slastnih mlečnih dobrot, ki potem v ličnem hladilniku čakajo na potrošnike.

Krave, ki so večinoma na paši, dajejo mleko čisto drugačnega okusa

Kadar imajo višek mleka Ema pripravi tudi maslo in ghee-maslo (maslo brez laktoze, stranski produkt so tropine).

Veliko naredi jogurta vseh vrst, sirotke, skute, mladega sira, ledene kave občasno tudi pinjenca (stranski produkt masla znan tudi kot masleno mleko)…

Letos so se odločili k svojim dejavnostim priključiti še predelavo mesa in bodo prodajali suhomesnate izdelke ter koline.

Mlademu gospodarju, za zdaj še mlademu prevzemniku Urbanu dela ne zmanjka: »Moj dan se začne s krmljenjem odraslih goved, jutranjo molžo in pregledom zdravstvenega stanja živali. V hlevu imamo krmilno kletko in prost izpust na pašnik, tako imajo goveda krmo vedno na voljo. Krmimo jih s silažnimi in suhimi balami. Ko poskrbim za krmo, začnem pripravo na molžo, imamo tandemsko molzišče, molzejo se tri krave naenkrat.«

Prosta reja je zakon

Čeprav sta vajeti prepustila mlajšim, sta še kako prisotna pri vseh delih tudi mati in oče. Poskrbeti za okrog dvajset govedi ni kar tako, četudi so z mehanizacijo dobro opremljeni. V obdelavi imajo 15 hektarjev travnikov, od katerih je približno 12 najetih. Pred leti so se odločili za prosto rejo zaradi pomanjkanja kondicije krav in posledično težav z brejostjo in telitvami. Sedaj, ko je bik vedno prisoten med kravami in imajo krave prost izpust na pašnik, tega problema ni, pojasni Urban. Z obnovo hleva so naredili tudi molzišče za lažjo in hitrejšo molžo.

Branka je prišla na kmetijo z Vač, kjer je prav tako živela na kmetiji. »V Čemšenik nisem prišla brez izkušenj. Je pa na Vačah zemljo lažje obdelovati, saj takšnih strmin kot v Čemšeniku ni, « nam je zaupala. Oče Alojz je ponosen na svojo družino in tudi on z dobro voljo poprime za delo. »Zelo dobro poznamo te naše kraje, saj imamo že dolgo odjemalce naših dobrot povsod po Zasavju. Dostavljamo od vrat do vrat, dobro ponudbo pa imamo tudi tukaj doma v našem hladilniku.«

Stara mama je hodila peš v Trbovlje in nosila mleko dvakrat na dan

Časi se spreminjajo, življenje na kmetiji prav tako. Nekoč so imeli manj živali kot danes in so največ prodajali mleko, včasih tudi krompir. Stara mama je hodila peš v Trbovlje in nosila mleko tudi dvakrat na dan. Kasneje so bili konji pa avtobusi, zdaj avtomobili.

“Tamlada” pri hiši, Ema je obiskovala Biotehniško fakulteto, smer kmetijstvo – živinoreja, kar ji na kmetiji seveda zelo koristi. Praksa in tečaj za predelavo mleka sta naredila svoje, vseeno pa je njena strast novi mlečni recepti. Poleg gospodinjstva ima še eno prijetno dolžnost. Dolžnost, ki to ni in ji zelo pristaja – vloga mame. Mala Manca že komaj čaka, da bo lahko zavihala rokave pri delu na kmetiji. Je pa tudi prvi in najboljši mamin degustator.

Še veliko načrtov ima ta velika družina, saj želijo, da kmetija ostane uspešna še naprej.

Print Friendly, PDF & Email