Doma Aktualno FOTO: Prvo takšno v Sloveniji

FOTO: Prvo takšno v Sloveniji

V Zagorju so pridobili nov gasilski avto Tatra, ki bo namenjen gašenju, obenem pa bo omogočal oskrbo Dolgega brda pri Mlinšah z vodo, saj so se cisterne do sedaj zaradi neravnega terena nagibale in uničevale.

Tatrino vozilo prvič v Sloveniji

Vozilo je namenjeno tudi gašenju požarov. To 6×6 pogonsko vozilo so si želeli že od leta 2018, saj Zagorje spada tudi med požarno nevarna področja. To je prvo vozilo češkega proizvajalca Tatra v Sloveniji, navdušeno poročajo zagorski gasilci.

Sprejema vozila se je udeležil tudi predstavnik češkega veleposlaništva v Sloveniji in ob tem povedal, da takšna vozila uporabljajo tudi specialne enote ameriških sil in zaželel, da bi vozilo služilo Zagorjanom v vseh mogočih katastrofah. Upa pa, da do njih ne bo prišlo. Dodal je še, da so ponosni, da so Zagorjani izbrali prav njihovo vozilo. Župan Zagorja, Matjaž Švagan, pa je ponosno poudaril, da takšne gasilske enote kot je v Zagorju, ni nikjer. Prireditev se je ob godbi Pihalnega orkestra Svea končala s tipičnim pozdravom Na pomoč.

Za vozilo so, kot je povedal Simon Sihur, predsednik Prostovoljnega društva gasilcev Zagorje mesto, odšteli 340 tisoč evrov. Cilj je bil, da dobijo vozilo, ki je sposobno premagovati težaven teren, v katerem leži Občina Zagorje in da lahko prevažajo večjo količino pitne vode ter da obenem zagotavljajo večjo količino vode za gašenje ob srednjih in velikih požarih za celotno Zasavsko regijo. Cisterna ima prostora za dobrih 10 m3 vode. Prostovoljno gasilsko društvo je del denarja zbralo s prostovoljnim delom, občina pa je pokrila le 70 odstotkov investicije.

VIDEO in FOTO: Najslabše (spet) v Zagorju

Print Friendly, PDF & Email