Doma Aktualno FOTO: Ribiška trasa z interpretacijskimi in sprostitvenimi točkami

FOTO: Ribiška trasa z interpretacijskimi in sprostitvenimi točkami

Samo območje se ni ustvarilo iz nič, gre za nadaljevanje urejanja sicer degradiranega dela iz časa gradnje prve hidroelektrarne na Spodnji Savi. Domačini ribnik, okrog katere se sedaj vrti vso interpretacijsko, didaktično in sprostitveno dogajanje, imenujejo Juvančičev bajer.

Razlogov, da so k projektu sploh pristopili, je več: izboljšanje protipoplavne varnosti in posledično zaščita Hotemeškega polja, zanemarljiva ni niti osredotočenost RD Radeče na organizacijo velikih (tudi svetovnih) ribiških tekmovanj in njihove bogate ribogojske izkušnje, vsi skupaj pa so prepoznali tudi velik potencial za vključitev v turistične tokove.

Tako se je še pred leti degradirano območje skozi delo, razdeljeno v tri faze, doživelo revitalizacijo, ki je infrastrukturno najbolj vidna skozi ureditev kaštne pregrade, poseben dolgoročen učinek pa bodo občutili najmlajši, saj didaktični krog v skupni dolžini 760 metrov in z devetimi interpretacijskimi točkami obiskovalcem razkriva zanimive informacije v slovenskem in angleškem jeziku.

Nekaj besed so navzočim na tiskovni konferenci, ki je bila uradni zaključek zgodbe ribjega kroga, namenili tudi predsednik Ribiške družine Radeče Brane Zelič, ki se veseli predvsem novih ribolovnih mest za invalide in že povečanega mladega članstva mladega članstva ter ravnateljica radeške osnovne šole Katja Selčan, ki je izrazila zadovoljstvo, da »so učenci s tem pridobili novo učilnico v naravi, k čemur dodano vrednost predstavlja dejstvo, da je celoten didaktični material nadgradnja učnega načrta.«

Široko zastavljena ideja je bila predmet dela vseh partnerjev, a pot do veselja, ki se je odvijalo pretekli petek, ni bila vselej gladka – tudi zaradi, lahko bi rekli, papirne vojne. »Kar na Irskem naredijo na desetih straneh in na Poljskem na štiridesetih, pri nas terja goro dokumentov, s katerimi napolnimo deset registratorjev,« slikovito opiše direktorica KTRC Radeče Dubravka Kalin, ki je vodila rdečo nit tiskovne konference v sejni sobi ribiškega doma predstavila sam potek operacije ter nato pri vsaki interpretacijski točki didaktičnega kroga nanizala tudi nekaj zanimivosti. In dejala, da kljub temu, da smo svojevrstni rekorderji z vidika obsežnosti in zahtevnosti postopkov, da prav vsi vključeni na koncu zadane poti čutijo le zadovoljstvo, saj jim je »zamišljeno zgodbo uspelo predstaviti tako, da so jo evropski financerji prepoznali kot dobro in jo iz tega naslova tudi finančno podprli.

Otvoritveni trak je iz preventivnih zaščitnih razlogov prerezal le prvi mož radeške ribiške družine, ostali (poslanec in domačin Matjaž Han, podžupan Občine Radeče Janez Prešiček, ravnateljica radeške šole in direktorica KTRC) pa so na varni razdalji v duhu slogana “z roko v roko” poprijeli za vsak svoj košček traku.

Že v tem tednu bodo didaktični krog po besedah Kalinove obiskale štiri srednješolske skupine.

Režun: “Na naši lepi trasi za ribičijo bo še lepše!”

Print Friendly, PDF & Email