Doma Aktualno FOTO: Šmarski plac bo dobil novo podobo

FOTO: Šmarski plac bo dobil novo podobo

Na občini Šmartno pri Litiji  v teh dneh poteka  javni razpis za oddajo del izvedbe projekta Obnova središča Šmartnega Staretovega trga. Gre za področje med bivši gostilno Majolka in cerkvijo sv. Martina.

Ideja o prenovi tega najbolj markantnega dela starega trškega jedra je bila prisotna že dolga leta prve konkretne obrise pa je dobil leta 2015 potem, ko je skupina študentov ljubljanske fakultete za arhitekturo pod vodstvom profesorice Žive Deu izdelala idejno zasnovo in z njo nakazala nekaj prostorskih rešitev.

Projekt v dveh fazah, upajo na evropska sredstva

»Ta idejna zasnova je bila podlaga za izdelavo projekta, ki se bo realiziral v dveh fazah ,« je povedala Karmen Sadar, v.d. tajnika občinske uprave. Prva faza zajema prenovo površine, namestitev klopi in ostale komunalne opreme, zasaditev okrasnih dreves in namestitev cvetličnih korit. Ocenjena vrednost teh del znaša 120.000 evrov . Projekt je občina Šmartno pri Litiji prijavila na razpis LAS-a Srce Slovenije za evropska sredstva in računajo, da bodo dobili vsaj 80 odstotkov potrebnih sredstev. Z ureditvijo tega dela Staretovega trga bo ta prostor postal večnamenski saj bo poleg pešcem namenjen še za prireditveno in sejemsko dejavnost. Seveda pa na njem ne bo možno več parkirati, tako kot je bilo to do sedaj.

Sadarjeva je še povedala, da bodo v drugi fazi projekta obnovili bivši lokal, ki je dolga leta služil za prodajo sadja in zelenjave za potrebe Turistično informativnega centra in uprave Javnega zavoda Bogenšperk kakor tudi selitev občinske uprave iz sedanjih prostorov na Tomazinovi ulici v stavbo bivše pekarne.

»Seveda pa je vse odvisno od tega, koliko sredstev bo občina pridobila iz naslova evropskih razpisov,« je zaključila.

Print Friendly, PDF & Email