Doma Aktualno FOTO: Sredi gozda kup sveč, plastenk …desetletje je tam celo del avtomobila

FOTO: Sredi gozda kup sveč, plastenk …desetletje je tam celo del avtomobila

Bralec se je obrnil na naše uredništvo, da bi opozoril, kakšni packi uničujejo lepote hrastniške narave …

Je narava drugi smetnjak?

V gozdu nad centrom Hrastnika, ko pot zavije mimo tenis igrišča in mimo begunskega centra je našel izgorele sveče, pločevinke, plastenke, celo del avtomobila – ta je, kot nam še pove bralec – tam že več kot deset let.

Nekdo je ostanke odsluženega avtomobila brez slabe vesti dostavil mimo nekdanjega begunskega centra, v bližino spomenika padlim žrtvam.

Ob naši poizvedbi, čigavo pravzaprav je zemljišče, so nam z Občine Hrastnik sporočili, da so parcele, kjer se nahajajo odpadki, last Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je javni zavod, torej državni organ.

Ko smo se obrnili na Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje, so zapisali, da naše poslano sporočilo obravnavajo kot prijavo. “Opravili bomo pregled in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ukrepali,” pravi Sebastjan Zmrzljak, ki še svetuje, naj se v primeru, ko krajani opazijo odlagališče komunalnih odpadkov, obrnejo neposredno na Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje (telefon, email, pošta).

Kdo bo počistil nesnago?

Če so odpadki nezakonito odloženi na zemljišču v lasti osebe zasebnega prava odredi odstranitev komunalnih odpadkov občinska, drugih odpadkov pa državna inšpekcija lastniku ali drugemu posestniku zemljišča.

Bralec, ki je opazil odsluženo vozilo v naravnem okolju, po Zmzljakovem nasvetu lahko poda prijavo pristojnemu organu, to je Inšpektoratu RS za okolje in prostor. Naša poizvedba tokrat velja kot prijava na občinski inšpektorat, zato upamo, da bodo postopki šli dalje in morda smeti po desetletju le odstranijo.

Nezakonito odložene komunalne odpadke na zemljišču v lasti države ali občine na podlagi odredbe občinske inšpekcije odstrani pristojen izvajalec javne službe za ravnanje s komunalnimi odpadki.

 

Smeti v gozdu, komunala pa kante kar pospravlja …

V Hrastniku Komunala – tebi nič, meni nič – z dvorišča odpeljala kante za smeti

 

Print Friendly, PDF & Email