Doma Aktualno FOTO: Trboveljčani raziskovali bombnik in sestreljeno letalo

FOTO: Trboveljčani raziskovali bombnik in sestreljeno letalo

Trboveljske potapljače je zasvojilo mestece Komiža na otoku Vis, ko so se lani prvič potapljali tam in raziskovali skrivnosti morskega dna.

Simon Las

Sam otok je, zaradi naravne lege, znan po velikem številu potopljenih ladij, avionov in antičnih ostankov in kdo drug kot zasavski potapljači so se odpravili na raziskovalno potapljaško odpravo.

“To ni hobi, to je stil življenja” navdušeno pove Simon Las, ki se je skupaj s prijatelji odpravil tudi do 70 metrov globoko v morje. Potopi so precej zahtevni, zaradi globine, a to trboveljskih podvodnih mož ne ustavi.

Našemu sogovorniku najbolj zanimiv je bil potopljen bombnik B24 iz 2. svetovne vojne ter seveda B17, ki je bil zadet prav nad Mariborom, strmoglavil pa je malce pred obalo Visa. Poleg vojaške in antične zgodovine so potapljače spremljale ribice. V zadnjih letih opažajo cel kup “papagajk” kot ji rečejo, iz Rdečega morja.

Njihov gostitelj iz potapljaškega centra ISSA Siniša Izakovič je prava legenda med potapljači, izvemo. Odgovoren je namreč za večino podvodnih odkritij na Visu. Svoje znanje pa prenaša na sina Marka, ki je pod okrilje vzel tudi Zasavce, ki so se prišli raziskovat hrvaške vodne globine.

Po več dneh potapljanja so člani DPD Trbovlje so zaključek potovanja izkoristili za izlet po otoku, kjer ne manjka bunkerjev, vojaških rovov in še mnogih drugih znamenitosti. In odločitev je padla “še se bomo vrnili” je zagotovil Las.

Print Friendly, PDF & Email