Doma Aktualno FOTO: V zagorskem rovu 120 let stara “zihrca”

FOTO: V zagorskem rovu 120 let stara “zihrca”

V naslednjih dneh si lahko v zagorskem rudniškem rovu ogledate razstavo rudarskih svetilk in ostale opreme zasebnega zbiratelja, ki ga je zagorsko društvo “našlo po naključju”.

Boris Jevšnik in Franci Brinovec z leve proti desni)

Zbiratelj Boris Jevšnik, ki sam nikoli ni bil rudar, prihaja iz rudarske družine. Njegova zbirka svetilk in opreme šteje več kot 400 kosov. Nekaj svetilk je kupil, nekaj dobil od rudarjev in rudnikov. Želel bi si, pravi, da se njegova zbirka še naprej veča. Poleg svetilk se pri njemu doma najdejo še čelade, orodje in vse ostalo, kar so rudarji uporabljali stoletja.

Ne gre le za zasavske svetilke, predmete išče po vsej Sloveniji in njegova najstarejša svetilka, “zihrca” šteje preko 120 let.

Ideja o razstavi svetilk in ostale rudarske opreme se je porodila, ko sta se Franci Brinovec, ki je že od samega začetka član Rudarsko muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE in Boris Jevšnik, ki stoji za vso zbirko svetilk in ostale opreme decembra na praznovanju Sv. Barbare spoznala in načela pogovor o neverjetni zbirki svetilk, ki jo skrbno čuva Jevšnik.

Zagorjani so rov pri novem mostu čez Medijo z veseljem odstopili za razstavo rudarskih predmetov. V nekdanjem skladišču goriva in maziv je v naslednjih dneh na ogled Jevšnikova zbirka.

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je že leta prej uredilo prostor rova, saj si tovrstne vsebine želijo gostiti večkrat. Nekoč bi, kot nam zaupa Brinovec, radi uredili še prireditveni prostor.

Namen rudarskega društva je, da bi ohranjali dediščino in jo spretno vpeljali v turizem. V ta namen so vzpostavili tudi Rudarsko učno pot, ki se začne v Evroparku in pelje preko Ruardija in Krušne peči v Kisovec, do Rudarskega muzeja.

Razstavo si lahko ogledate do konca tega tedna (do nedelje 4.8.2019) vsak dan med tednom od 16. do 19. ure, v soboto od 16. do 20. ure in v nedeljo med 9. in 12. uro.

Print Friendly, PDF & Email