Doma Aktualno FOTO: Vpogled v dolgo pozabljen, nekoč slaven športni objekt

FOTO: Vpogled v dolgo pozabljen, nekoč slaven športni objekt

Člani društva ŠD Izlake, prostovoljci in donatorji so opravili približno 800 prostovoljnih ur, da bi obnovili in omogočili uporabo male in veliko dvorane za vadbo ter manjše prostore, ki jih bo ŠU odnosno ŠD Izlake dalo v najem. Izlaško društvo se od leta 2018 zelo trudi, da uredi in vzdržuje objekt in okolico.

Jernej Kovačič

Minuli vikend je društvo skupaj z gosti slavnostno odprlo prenovljene prostore in jih predalo na uporabo. Kot nam je povedal predsednik ŠD Izlake Jernej Kovačič, sta obnovljeni dvorani v nadstropju – večja dvorana v velikosti 70 in manjša v v izmeri 32 kvadratnih metrov. Tako je vadba omogočena večjim in manjšim skupinam. Za najem imajo štiri prenovljene pisarne po 14 kvadratnih metrov. Eno že ima v najemu Športni klub Tornado, za dve potekajo dogovori in ena je še na razpolago.

»Tako bomo dobili sredstva vsaj za stroške,« pojasnjuje predsednik. »Sicer pa je dvorana že zasedena za 16 ur. Moramo upoštevati, da smo mi odprti tudi za vikend in da šole zaradi korone telovadnic ne dajo v najem.«

Zagorje eno najbolj športnih mest v Sloveniji?

Dejan Crnek, Športna unija Slovenije

Otvoritve se je udeležil tudi predsednik ŠU Slovenije Dejan Crnek, ki je z ekipo vodenje Športne unije Slovenije prevzel pred štirimi leti. Takoj so se lotili pregleda vseh njihovih objektov in projektov. Na plan je prišel projekt, za katerega so se dogovarjali z zagorsko občino, da bi objekt uredili skupaj. A je takrat, zaradi nestrinjanja v ŠU Slovenije dogovor odpadel.

»K sreči imamo odlično ekipo prostovoljcev v ŠD Izlake, ki se je hrabro lotila dela. Podprli smo njihovo delo finančno in tehnično. Ponovno smo priklopili vodo in elektriko. Objekt bo sčasoma dobil lepšo podobo v celoti. Verjamem, da bo Zagorje eno najbolj športnih mest v Sloveniji,« je prepričan predsednik Crnek.

Prisotni so si ogledali tudi veliko dvorano, ki žal še vedno čaka na boljše čase.  »Pred petimi leti smo bili pripravljeni vložiti petsto tisoč evrov v obnovo in postati solastnik tega objekta. Žal ni bilo dogovora, ŠU je celo želela stavbo podreti. Upam, da bo Športni uniji kot lastnici, uspelo obnoviti tudi veliko dvorano. Kar se tiče pomoči občine Zagorje, v okviru zakonskih možnosti, dobra volja obstaja, vendar je vse odvisno od naslednjega proračuna.« pojasni svoj vidik župan Matjaž Švagan.

Kdo od Zagorjanov ne pozna zgradbe v samem centru mesta, neposredno poleg zagorske občine? Lepa stara stavba, ki jo je nagrizel zob časa, je med starejšimi znana tudi kot Sokolski dom. Ko je bil odprt leta 1910 je veljal kot moderna stavba. Lastnica stavbe Sokolska zveza se je leta 1948 preimenovala v Telovadno zvezo Slovenije, 1952 pa v Partizana Slovenije, vse do leta 1993 ko se je Partizan preoblikoval v Športno unijo Slovenije. Tako je zdaj Partizan ali Sokolski dom v lasti ŠU Slovenije, zanj pa skrbi ŠD Izlake.

Delna prenova Partizana v teku, Unija čaka dogovor z občino

 

Print Friendly, PDF & Email