Doma 1+1=2 FOTO: Žagali, brusili, zabijali …včeraj pa predstavili javnosti!

FOTO: Žagali, brusili, zabijali …včeraj pa predstavili javnosti!

Včeraj so otroci Vrtca Zagorje ob Savi, enota Maja, premierno predstavili in zagnali verižne člene svojega verižnega eksperimenta na temo Olimpijske igre 2020. Da je šlo za pomembno stvar je vedelo tudi vreme, tako, da je prireditev uspela na prostem.

Verižni eksperiment.

Verižne člene so izdelali 5 in 6 letni otroci iz skupine Damjana Baša, ob pomoči mentorjev in prostovoljcev iz Zasavske ljudske univerze ter Vrtca Zagorje ob Savi. Po besedah aktivnih udeležencev so njihova srečanja potekala v zelo sproščenem, vedoželjnem in ustvarjalnem vzdušju. Zamisli in ideje za posamezne elemente verižnega člena so prišle od otrok, prav tako, poročajo njihovi mentorji, so bili zelo aktivni tudi pri izdelavi. Z velikim veseljem so žagali, brusili, zabijali, … in del tega vzdušja, so včeraj podelili tudi s starši.

V prvem letu projekta so skupaj izdelali dva člena. Prvi člen so poimenovali Olimpijske igre 2020, v katerega so vključili različne športne discipline, drugi člen pa se imenuje Vesele frnikole, saj frnikole veselo poskakujejo skozi člen. Obiskovalci so tako imeli priložnost videti, kaj vse znajo in zmorejo. »Kdo, ve, morda se med njimi skrivajo bodoči inovatorji in inženirji« je navdušeno dejala direktorica ZLU Polona Trebušak.

Kako je nastal projekt in kako, da se je ZLU povezala ravno z Vrtcem Zagorje?

Zasavce so k projektu povabili na Ljudski univerzi Jesenice, s katero že leta sodelujejo. Direktorica pa sprva ni vedela, v kaj se spuščajo. »In čeprav na začetku nismo točno vedeli kaj vse nas čaka. Sedaj po enem letu lahko rečem, da je projekt odličen, da je sodelovanje odlično, v ekipi so se razvila prav prijateljstva, predvsem pa vsi skupaj delamo nekaj konkretnega, dobrega za otroke«

Erasmus ni »mus« pomaga pa!

Gre za mednarodni E+ projekt, ki poteka že od lanskega oktobra 2018 in bo trajal do 30. 9. 2020. Vanj je vključenih 9 partnerjev iz 4-ih držav (Hrvaška, Slovenija, Italija, Poljska). Iz Zasavja sodelujeta ZLU in Vrtec Zagorje ob Savi. Koordinatorka projekta je LU Jesenice. Namen projekta pa je krepitev medgeneracijskega sodelovanja, prenašanje znanja iz starejših na mlajše, to pomeni povezovanje in sodelovanje med otroki in odraslimi, zaposlenimi in prostovoljci preko gradnje verižnega člena.

Sedaj po enem letu vsi skupaj ugotavljajo, da je projekt izjemno dober, saj so vsi vpleteni zase pridobili maksimalno. Otroci znanje in izkušnje starejših, starejši pa se počutijo koristne in mlade, ker na ta način tudi ohranjajo otroka v sebi.

Print Friendly, PDF & Email