Doma Aktualno FOTO: Zahteve vodarjev podražile gradnjo za skoraj 50 tisočakov

FOTO: Zahteve vodarjev podražile gradnjo za skoraj 50 tisočakov

Idejna skica novega gasilskega doma, AKA doo

Zemljišče je na voljo, gasilski dom prodan, projekt za rušitev stare Dolančeve hiše pripravljen, le ta pa bo izvedena šele tik pred začetkom gradnjo, pojasnijo na hrastniški občini.

Izvedba projekta je v domeni gasilcev, občina bo izvedla le rušitev in pripravo zemljišča. Iz občinskega proračuna bodo dolski gasilci v letu 2019 dobili 50.000 evrov, še enkrat toliko pa v letu 2020. Tako naj bi gasilcem pokrili razliko med zneskom, ki so ga od države prejeli za trenutni dom in med ocenjeno vrednostjo novega. Vsaj tako je bilo predvideno, dokler niso svojih zahtev navedli še vodarji.

Idejna skica novega gasilskega doma, AKA doo

Projektno dokumentacijo za nov gasilski dom so izdelali v podjetju AKA v Trbovljah. Gasilci so gradbeno dovoljenje že prejeli, poroča Urban Romih, predsednik PGD Dol pri Hrastniku, nekaj težav so imeli le s pridobivanjem vodnega mnenja na Direkciji RS za vode.

Nov dom za slabe pol milijona evrov bo imel tudi večnamensko dvorano

Predvidena projektantska ocena nove zgradbe z okolico znaša skoraj pol milijona evrov brez notranje opreme. Za star gasilski dom je država odštela 330 tisoč evrov, občina bo primaknila dodatnih 100 tisoč, ostalo bodo morali gasilci pokriti z lastnimi ali donatorskimi sredstvi. Znesek je višji od predvidenega, pojasni Romih, predvsem zaradi zahtev vodarjev, ki jih niso pričakovali.

Dvoetažni objekt bo imel v vsakem nadstropju 235 kvadratnih metrov. V pritličju bodo prostori za garaže, garderobe, skladišče, priročno delavnico in poveljniško sobo. Večnamenska dvorana za približno 80 ljudi, razdelilna kuhinja in mala sejna soba z arhivom ter sanitarijami pa naj bi bila v nadstropju.

Nov objekt postavljen do poletja 2020

Dolančevo hišo bodo podrli in na tem mestu postavili nov gasilski dom.

Konec naslednjega tedna naj bi dolski gasilci po Zakonu o javnih naročilih objavili razpis za izvajalce. Iz dosedanjega se morajo izseliti do konca maja leta 2020. Že sedaj pa predvidevajo, da bo rok izselitve podaljšan, vsaj za 3 mesece. Če bodo postopki stekli brez pritožb in bo vreme služilo gradbenim delom, naj bi se dolski gasilci v nove prostore, po besedah predsednika društva, preselili v drugi polovici prihodnjega leta.

Print Friendly, PDF & Email