Doma Aktualno FOTO: Zaprta več kot teden dni

FOTO: Zaprta več kot teden dni

Predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo so po jutranjem ogledu lokacije skalnega podora v Trbovljah ocenili, da prevoznosti še ne bo mogoče vzpostaviti v kratkem času.

Gre za ogromne količine materiala, nekje med 10.000 in 15.000 kubičnih metrov, v višini 3 metre in po dolžini cestišča 70 metrov.

Že po prvem, manjšem podoru, so ocenili, da obstaja verjetnost ponovnega podora. In ocenilo so prav, saj je le dober dan kasneje glavno cesto za Savo popolnoma zasula velikanska količina materiala.

“Na območjih s krušljivim materialom je po odjugi padanje kamenja ali proženje plazov sli podorov pogostejše, saj v času zime v razpokah voda zmrzne in jih s tem razširi, kar sčasoma povzroči nestabilnost terena in posledično odlome in zdrse materiala” pojasnijo na direkciji.

Brežina se je praktično odtrgala

Ocenjuje se, da je močno poškodovano tudi vozišče pod nasutim materialom, zato je praktično nemogoče, da bi se cesta ponovna odprla prej kot v tednu dni.

Sanacija in odstranjevanje materiala se je že pričelo. V prihodnjem tednu naj bi geologa izdelala inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje ter sanacijo podora.

 

Odprtje po prvih ocenah pričakujejo od tedna do deset dni. Obvoz bo potekal po cesti čez Slačnik.

Print Friendly, PDF & Email