Doma Aktualno FOTOGALERIJA: Če je treba, se naši gasilci tudi potapljajo

FOTOGALERIJA: Če je treba, se naši gasilci tudi potapljajo

Moraš biti kar pogumen, da se spustiš v savske brzice! Pogum in pripravljenost so tokrat skupaj pokazali trboveljski gasilci in potapljači. Reševalci Podvodne reševalne službe Trbovlje, ki so zadolženi za reševanje na območju Zasavja. V soboto so bile namreč skupne vaje Podvodne reševalne službe Trbovlje in Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto.

Na vaji so skupaj izvedli praktično usposabljanje reševanja na vodi. V sklopu usposabljanja so utrdili tudi znanje vrvne tehnike, dela s hitrim reševalnim plovilom in varnega gibanja ob vodi. Reka Sava je bila po njihovih besedah prav prijetna, pravzaprav osvežujoča glede na vročine, ki so vladale te dni.

Gasilci imajo široko področje delovanja in je prav, da znajo ukrepati tudi v primeru reševanja iz vode in uporabljati potrebno opremo

Simon Las je vodja poklicnega jedra PGD Trbovlje mesto in vodja Podvodne reševalne službe druge skupine ter inštruktor potapljanja. “Izkušenj se je v sedemindvajsetih letih potapljanja in dvaindvajsetih letih reševanja res nabralo. Čeprav sem tudi gasilec, sem danes tu kot potapljač.”

Vsaka reka ima svoje posebnosti in vse reševalne postaje, ki jih je v Sloveniji šestnajst, morajo dobro poznati svoje reke. Vse postaje med seboj odlično sodelujejo.

Luka Zupan

“Z današnjo vajo želimo povezati reševalno službo in gasilce. Gasilci imajo široko področje delovanja in je prav, da znajo ukrepati tudi v primeru reševanja iz vode in uporabljati potrebno opremo,”meni Luka Zupan, ki je trinajst let treniral plavanje, štirinajst let pa se potaplja. Je reševalec potapljač Podvodne reševalne službe Trbovlje, inštruktor potapljanja ima pa tudi licenco reševanja na vodi (program E).

Med gasilci sta bili tudi dve dekleti, ki sta bili veseli pohvale, da sta se dobro izkazali. Vaja je bila uspešna, in ker je precej zahtevna, bi jo vsi skupaj radi kmalu ponovili.

Print Friendly, PDF & Email