Doma Aktualno FOTOGALERIJA: Poezija v hrastniškem podzemlju

FOTOGALERIJA: Poezija v hrastniškem podzemlju

Ayeshe Chatterjee in Elizabeth Reapy

Kdo bi si mislil, da lahko jamski rov v rudniku Hrastnik postane krasen ambient za literarni večer. A vendarle je včeraj le ta res postal intimen kotiček, kjer sta se predstavili avtorici Ayesha Chatterjee iz Kanade in Elizabeth Reapy z Irske.

Po pridobljeni varnostni opremi so obiskovalci družno zakorakali v rov. Pesnica Ayesha Chatterjee je ob prihodu v prostor, kjer je literarni večer potekal, izpostavil, kako ponižno se počuti, ko hodi po rovih, kjer je veliko ljudi, v težkih razmerah služilo svoj kruh.

Simona Solina, Ayshe Chatterjee, Elizabeth Reapy in Breda Biščak

Literarni večer je vodila Simona Solina s pomočjo tolmačke Brede Biščak. Branje del avtoric je potekalo v nenavadnem ambientu: čista tišina zbranih, a hkratni šepet jame je pričaral skoraj mistično vzdušje.

Po končanem uradnem delu nam je Ayesha zaupala, da jo je lokacija tako prevzela, da bo iz te izkušnje definitivno nastalo tudi kakšno umetniško delo.

Da bi radi, da se ta dogodek tudi drugo leto vrne v Hrastnik je nadaljevala povezovalka, ki je bila z dogodkom je več kot zadovoljna, nad avtoricami pa navdušena, saj so bile szelo zgovorne in predvsem iskrene.

Prav kultura je tisto s čimer se lahko izven meja Zasavja predstavi Hrastnik, je prepričan župan Marko Funkl. Želi si, da bi del jame postal tehnični muzej, del pa prireditveni prostor, kjer bi lahko potekali različni kulturni dogodki. Izdal pa nam je tudi del skrivnosti, da že v prihodnjem letu pripravljajo projekt, ki bo prav tako “izkoristil” rudarski rov.

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email