Doma Aktualno Francozi pospravijo kovčke in adijo Trbovlje!

Francozi pospravijo kovčke in adijo Trbovlje!

Trboveljska cementarna Lafarge Cement menda le sprejela dokončno odločitev, da postopoma preneha s svojim delovanjem.

Brez okoljevarstvenega dovoljenja ne gre

Kot smo že poročali je Lafarge Cement avgusta lani ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, februarja letos pa je bilo ugotovljeno, da podjetje krši odlok občine Trbovlje o prostorskih ureditvenih pogojih, zato jim je 27. februarja Inšpektorat RS za okolje prepovedal nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja. Zaradi tega je trboveljska cementarna nedavno že napovedala reorganizacijo svojih aktivnosti v Sloveniji in mirovanje cementarne.  

Tudi tujemo vodstvu (foto: Haimo Primas) ni uspelo v Trbovljah dolgo kuriti petrolkoks.

Kot poroča slovenski časnik bo podjetje sedaj dokončno zaprlo svoja vrata in sicer zaradi neuspešnega boja za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja. Odločitev, da se multinacionalka za vedno seli iz Slovenije, naj bi vodstvo sprejelo pred nekaj dnevi na Madžarskem, na naše vprašanje o tem, pa nismo dobili odgovora.

EKO krog dosegel svoje

EKO krog, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo, je januarja 2015 na sodišče podalo kazensko ovadbo zoper podjetje Lafarge, saj so kljub sodbi ustavnega sodišča še vedno nemoteno nadaljevali s svojim delovanjem. V Ekokrogu so v boju proti trboveljskemu velikanu našli še občinski odlok, ki prepoveduje uporabo petrolkoksa, a ker tega v Lafargu niso spoštovali, je predsednik društva Uroš Macerl (na fotografiji) stopil pred odgovorne na ministrstvu in postavil vprašanje, kdo je odgovoren za izvajanje nadzora nad kršitvijo odloka. Izkazalo se je, da Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje ni opravljalo svojega dela.

V Lafargu se kot kaže po skoraj desetletni bitki za okoljevarstveno dovoljenje poslavljajo. Glede odpuščanj in odhoda iz Slovenije so skrivnostni, neuradne informacije pa namigujejo k postopnem ukinjaju cementarske industrije v Zasavju.

Avtor: Tanja Dolinšek, NŠG

Print Friendly, PDF & Email