Doma Aktualno Funkl: Izjave o izolaciji Hrastnika so zelo neodgovorne

Funkl: Izjave o izolaciji Hrastnika so zelo neodgovorne

Izven doma starejših v Hrastniku danes ni novih okužb, v zasavski covid ambulanti pa so včeraj imeli 2 nova okužena Trboveljčana. Brisi vseh stanovalcev in zaposlenih v DS Hrastnik so bili vzeti včeraj in stanje je okuženih skupno 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih, skupno število za Hrastnik je z današnjim dnem 59 oseb.

Bi Hrastnik kar izolirali?

Najbolj odmevna izjava o izolaciji Hrastnika, ki naj bi jo podal direktor NIJZ je razburila tudi župana Občine Hrastnik Marka Funkla. Na NIJZ je naslovil dopis, da gre po mnenju občine za pretiran ukrep, med občani namreč od 20. julija ni bilo novih okužb – le v DSO. Obenem pa je bila izjava podana brez mnenja občine, »zanjo smo izvedeli iz medijev« poroča Funkl, ki je po tem prejel nešteto zaskrbljenih klicev.

Brisi vseh stanovalcev bodo še enkrat vzeti v soboto, medtem pa bo Hrastnik prejel tudi pakete zaščitne opreme, ki jo nujno potrebuje.

Kje so zdaj zasavski politiki?

Medtem pa Hrastnik še vedno “moleduje” za pomoč države. “Obljube so, čakamo še dejanja” strne župan, ki ga je kontaktiral le eden zasavski poslanec in ponudil pomoč – Primož Siter. In medtem v DZ naslovil pobudo glede učinkovitega reševanja problemov okužb v domovih za starejše.

Danes popoldan v Hrastnik prihajata minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Več o sestanku bo znanega v popoldanskih urah.

Končno nekaj kadrovskih okrepitev – a še vedno podhranjeni

Domu starejših Hrastnik bo zagotovljena kadrovska pomoč, ekipi zaposlenih se tako pridružuje 5 delavk in delavcev, in sicer medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik. V Domu pa poudarjajo, da bi za obvladovanje situacije potreboval še vsaj 10 dodatnih oseb.

Včeraj preverili 26 karanten, štirje niso bili na naslovu

Zdravstveni inšpektorat RS OE Celje in Dravograd sta včeraj na območju Hrastnika preverili 26 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, izdana na podlagi kontaktov. 4 osebe niso bile na naslovu navedenem v odločbi. Danes bodo preverjene ponovno.

V Hrastniku je po včerajšnjih podatkih trenutno aktivnih 44 karantenskih odločb, izdanih na meji in na podlagi kontaktov. Vse odrejene karantene so bile s strani inšpektorata preverjene, nekatere tudi večkrat. Ugotavljajo, da občani povečini upoštevajo odrejene ukrepe, razen 4 osebe. Danes ponovno sledi preverjanje, ki ga izvaja zdravstvena inšpekcija skupaj s policisti. Poostren nadzor se bo opravil tudi v gostinskih lokalih, in sicer upoštevanje navodil NIJZ.

Včeraj Hrastnik že na 49, od tega DSO na 31

Print Friendly, PDF & Email