Doma Aktualno Gabričeva: “Današnjih razmer ni za podcenjevati!”

Gabričeva: “Današnjih razmer ni za podcenjevati!”

Opreme je danes še dovolj, a le še za kakšen dan dva. Takšno stanje je bolj kot ne v vseh občinah, saj občinske zaloge zaščitne opreme v uporabo dajejo javnim zavodom, za katere bi morala poskrbeti država. 

Trboveljska županja je pohvalila svoj štab, kjer so se znašli in kup opreme pridobili preko lastnih virov, danes naj bi dobili še nove zaloge. Količine razkužila rešujejo tako, da razkužilo v prahu namešajo sami. Za vozila in opreme uporabljajo razkužilo, ki ga redčijo, da ne nastaja škoda.

Danes respiratorja na avion iz Kitajske

Trboveljski Dewesoft je preko svojih poznanstev iz Kitajske na letalo spravil dva respiratorja. Enega naj bi plačal Dewesoft, drugega tri zasavske občine – oba naj bi čimprej spravili do trboveljske bolnišnice, če se ne bo kaj zapletlo na carini.

Gabričeva: “Striktno se držite pravil, smo regija z enim najstarejših prebivalcev v Sloveniji in zato še toliko bolj na udaru. Obolevajo pa tudi mladi, zato pravila veljajo za vse. Današnjih razmer ni za podcenjevati.”

Trboveljske koče so pripravljene za karantene, če bo potreba, še naniza pripravljene ukrepe Jasna Gabrič in doda, da se nočišča v Mladinskem centru že koristijo s strani zdravstvenih delavcev. Trboveljski gasilci so tudi enota za širšega pomena za tehnično reševanje in reševanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, zato so zaprosili za dodatna zaščitna sredstva in posebne maske, ki bodo pripravljene v morebitnih najhujših primerih.

Z roko v roki

Simon Las

“Z roko v roki z najboljšo ekipo” poveljnik CZ ne more prehvaliti sodelovanja gasilcev s štabom civilne zaščite ter vseh služb, ki sodelujejo vključno z občino. Zaradi odzivnosti DPM-ja, Rdečega križa, CSD-ja, trenutno prostovoljcev niso še niti aktivirali.

Poveljnik štaba CZ Simon Las vsak dan skoordinira delo, ki vključuje razvoz hrane starejšim občanom, dostava zdravil, živil in plina. Poleg tega vsak dan v Ljubljano peljejo tudi vzorce vzetih brisov ter razkužujejo šotor za triažo pacientov z morebitno okužbo.

Dogovorili so se tudi za pomoč starejšim občanom pri plačilu položnic, da jim resnično ne bo treba od doma.

Vzpostavljena dekontaminacijska točka, potrebujejo šotor

Pred gasilskim domom Trbovlje so včeraj vzpostavili “deko točko”, namenjeno razkuževanju vozil, opreme in ljudi, ki so v stiku s koronavirusom. V zadnjih dneh so se tako spustile temperature, da v Trbovljah nujno potrebujejo šotor, kjer bodo dekontaminacijo izvajali, saj kot pojasni Las, so razmere nemogoče:, “recimo zdravnika po 12 urah dela ali celo več škropiš na minus stopinjah kar na prostem. Si predstavljate?”.  

Javnih površin ne bodo razkuževali, Gabričeva je prepričana, da to ni smiselno niti priporočeno s strani NIJZ.

 

Print Friendly, PDF & Email