Doma 1+1=2 Gimnazijci pometli s konkurenco

Gimnazijci pometli s konkurenco

Razglasitev najboljših je potekala v praški mestni knjižnici v Pragi. Lepe dosežke in odlične uvrstitve v močni konkurenci prijetno zaokroža izkazan skupinski duh.

Med 22. in 25. marcem 2019 je v Pragi potekal tradicionalni mednarodni srednješolski debatni turnir z ekipami iz Armenije, s Hrvaške, iz Češke, z Danske, s Finske, iz Gruzije, Nemčije, Indije, Italije, Moldavije, z Nizozemske, iz Nigerije, Romunije, Sierra Leone, s Slovaške, iz Slovenije, Španije, Turčije, Združenih Arabskih Emiratov in Združenega Kraljestva.

Tekmovalo je 65 ekip, ki so lahko vsebovale od 3 do 5 članov. Skupno število posameznih govorcev je bilo kar 258.
Vnaprej znane tekmovalne trditve so bile na temo protiglobalizacijskih gibanj in poti ter stranpoti modernih oblik satire (This House Regrets the Rise of Anti-Global Movements; This House Believes That Satirising Current Events Does More Harm Than Good).

Tako imenovane impromptou trditve, teme, ki jih tekmovalci dobijo uro pred nastopom, so vključevale alternativno medicino; smiselnost aktivne podpore šol pri okolijskih protestih, ki jih organizira mladina sama; upravičenost prepovedi produktov pop kulture, ki slavijo nasilje ter dobre in slabe vplive organiziranih religij (This House Would Ban Alternative Medicine; This House Believes That Schools Should Actively Support Students Who Organize Environmental Protests; This House Would Ban Movies, TV Series and Songs That Glorify Violence; This House Regrets the Existence Of Organized Religion In the Modern World).

Slovenijo in GESŠ Trbovlje je debatni klub Logos uspešno zastopal z dvema ekipama: Janez Nemec, Jure Grošelj in Nejc Škoberne ter Timotej Medved, Nastja Abdič in Elma Salihović.

Janez, Jure in Nejc so bili po preliminarnem delu v konkurenci mlajših ekip (30 ekip) prvi, nato so zmagali v polfinalu in nazadnje premagali še italijansko ekipo v finalu ter dosegli prvo mesto.

Izjemno visoko uvrstitev je med posamičnimi mlajšimi govorci (več kot 90 posameznikov) z odličnim drugim mestom dosegel Nejc Škoberne.

 

Print Friendly, PDF & Email