Doma Aktualno Gradbene trgovine, vulkanizerstva, kmalu še frizerji in kozmetični saloni

Gradbene trgovine, vulkanizerstva, kmalu še frizerji in kozmetični saloni

S ponedeljkom bodo vrata po dolgem času odprle trgovine z gradbenim materialom tudi za fizične osebe, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske, na voljo pa bodo tudi nekatere storitve, je sklenila vlada. Po prvomajskih prazniki pa se bodo znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni.

Vlada je na včerajšnji redni seji sklenila, da lahko s ponedeljkom spet obratujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. V teh prodajalnah bodo lahko nakup v času od 8. do 9.30 opravile izključno ranljive skupine, in sicer invalidi, nosečnice in starejši od 65 let.

Prav tako bodo odprte kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga. Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles.

Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Dovoljene bodo športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Drugi paket odprtij po 4. maju

Ponovno bodo škarje v roke prijeli frizerji in z delom bodo pričeli kozmetični saloni.  Odprte bodo prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Ob novih izjemah je vlada objavila navodila za delo v servisnih in drugih storitvah ter živilskih in tehničnih trgovinah v času trajanja epidemije koronavirusne bolezni 19. Kot so zapisali, naj v prostore, kjer se izvajajo storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine vstopajo in se tam srečujejo le zdrave osebe. Stranke morajo biti po teh navodilih na razumljiv in prijazen način obveščene, da v primeru bolezenskih znakov ne smejo dostopati do storitvene dejavnosti.

Pred vstopom v prostore je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

Navodila vlade vključujejo več zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare.

Malgaj: Odpirajo se vrata vulkanizerstva ter salona

Print Friendly, PDF & Email