Doma Aktualno Hrastnik izločili iz območij, kjer delci PM10 presegajo mejne vrednosti

Hrastnik izločili iz območij, kjer delci PM10 presegajo mejne vrednosti

Ker v Hrastniku že nekaj let vrednosti PM10 ne presegajo mejnih vrednosti, oziroma tako kaže merilna postaja, ki je po mnenju občine postavljena na najbolj ponesrečenem mestu, je po odloku Vlade občina izključena iz območja s preseganji delcev PM10, kar posledično pomeni, da nižji odstotek sofinanciranja naložb pri Ekoskladu.

Funkl: “Tudi v Ljubljani ali Zagorju niso postavili merilne postaje sredi parka,”

“Menim, da rezultati na sedanji merilni postaji ne prikazujejo realnega stanja vrednosti PM10. S tem smo seznanili tudi ARSO.” poroča hrastniški župan Marko Funkl, ki bi želel, da se pred sprejemom takšnega sklepa posvetujejo z občino. “Tudi v Ljubljani ali Zagorju niso postavili merilne postaje sredi parka,” še doda.

Po besedah župana so težave z mobilno postajo izpostavili na sestanku pri ministru Simonu Zajcu. Trenutna lokacija postaje je neprimerna, že dalj časa opozarjajo Hrastničani, zato so na ARSO obljubili postavitev mobilne postaje na drugo, bolj prometno lokacijo, kjer s v bližini tudi individualna kurišča. A Vlada je medtem izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka, kar pomeni, da območje občine Hrastnik ni več uvrščeno med območja s preseganji delcev PM10.

Še vedno pa v omenjenih območjih ostajata občini Trbovlje in Zagorje.

Kje je logika, da meritve zraka delajo tam, kjer ni ne prometa, ne kurišč in ne industrije?

 

Bomo šele sedaj ugotovili resnico, kakšen zrak je v Hrastniku?

Print Friendly, PDF & Email