Doma Aktualno Hrastnik pred časom žarišče, kaj pa danes?

Hrastnik pred časom žarišče, kaj pa danes?

V Domu starejših Hrastnik so skupno imeli 66 okužb, največ med stanovalci, zbolelo pa je tudi 13 zaposlenih. Stanje se, kot ocenjujejo v domu. vendarle umirja. 

Zadnjo potrjeno okužbo so, kot nam je povedal direktor Drago Kopušar, v Domu zabeležili 24. avgusta. “Trenutno je aktivno okuženih 15 stanovalcev, 27 je covid prebolelo, do zdaj je bilo beleženih 11 smrti, med zaposlenimi so še štirje na listi aktivno okuženih.” Doda še, da novih okužb trenutno ne beležijo.

Končno se stanje umirja, ta teden bodo še testirali vse zaposlene in tiste, ki so v sivi coni. “V načrtu imamo postaviti še sivo cono v prostorih delovne terapije, kamor bomo stanovalce premestili, da se ostali prostori razkužijo. Zdrave stanovalce bomo namestili nazaj v sobe, ko bo znan načrt dela za naprej.” pove Kopušar. Prostor delovne terapije so v kratkem prenovili, zato bodo stanovalce začasno premestili tja, ker je dovolj svetlobe in prezračevanja. Računajo, da bodo v kratkem sistem delovanja doma postavili na novo, dom razkužili in dorekli način obiskovanja.

Že 2 meseca brez obiskov

Zaenkrat obiski še niso dovoljeni, stanovalci pa lahko svoje najbližje pokličejo preko video klica. “Tukaj pa nastane problem, saj imamo samo en telefon, tega po vsaki uporabi razkužimo, a vsi stanovalci v enem dnevu ne pridejo na vrsto za klic.” poroča direktor. Dokler doma ne razkužijo in stanovalce premestijo nazaj v svoje sobe, dom ostaja zaprt. Odprtje načrtujejo prihodnji teden, odvisno od situacije ter rezultatov testiranih.

Hrastniški stanovalci doma starejših so v ustanovi zaprti že od 11. julija, dan prej so bili zadnji obiski, in svojih najbližjih, razen preko video klicev, niso videli že 2 meseca. “Umrli bodo od žalosti, ne od virusa” čustveno pripomni občanka.

Pozitivni brisi iz iste sobe

Print Friendly, PDF & Email