Doma Aktualno Hudomaljeva: “Številka je vsako leto večja”

Hudomaljeva: “Številka je vsako leto večja”

Romana Hudomalj Virant, dr.med., spec. pediatrije, Razvojna ambulanta – Center za zgodnjo obravnavo

Trboveljska Razvojna ambulanta, ki obravnava okoli 350 zasavskih otrok, je postala Center za zgodnjo obravnavo, dobila je novo mesto v zdravstvenem domu, nove delovne okrepitve. Otroci in njihove družine pa pogostejšo obravnavo ter nekatere strokovnjake, ki prej v Trbovljah niso bili dosegljivi v okviru zdravstvene ustanove.

Nova ureditev torej pomeni tudi kadrovske okrepitve in tako sta se zdravnici, medicinski sestri, fizioterapevtki in delovni terapevtki priključili tudi logopedinja in psihologinja. Kot pravi vodja Centra pediatrinja Romana Hudomalj Virant, pričakujejo še socialnega delavca in specialno pedagoginjo.

Trend napotitev v Razvojno ambulanto iz leta v leto raste tako v Zasavju kot v celotni Sloveniji. Število obravnavanih otrok je vsako leto večje.

Otroci s težavami v razvoju imajo odslej tudi nov prostor, ki je v 4. nadstropju Zdravstvenega doma. Direktor ZD Trbovlje Denis Tomše pa je zagotovil še, da bodo poleg ambulante na tem mestu uredili prostor za delovno terapijo in senzorno integracijo ter ambulanto za specialno pedagoginjo.

Medicinska sestra Snežana Lazić sprejema otroke v novi ambulanti.

Hudomalj Virantova je zadovoljna z novo ureditvijo: »Vsekakor bo sedaj obravnava otrok s posebnimi potrebami bolj celostna. K temu vsi, ki delamo v razvojnih ambulantah, stremimo že leta, sedaj pa nam je z novim zakonom omogočeno zaposliti kader, ki je v takem centru nujno potreben – tako zdravstveni kot pedagoški.«

Razvojna ambulanta bo še naprej delovala 1-2 krat tedensko, trenutni delovni čas je vsak četrtek od 7.30 do 14. ure in ponedeljke po dogovoru, saj ZD Trbovlje nima priznanega 100% programa razvojne ambulante, ki je določen glede na število otrok do 18. leta v regiji.

Center za zgodnjo obravnavo je tako v sklopu Zakona o celostni obravnavi, ki je začel veljat letos januarja tudi v Trbovljah. Bistvo je, da »se ureja celostna zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami in otrok z rizičnimi dejavniki in obsega obravnave otroka in njegove družine z namenom, da se zagotovi in spodbudi otrokov razvoj, okrepi zmogljivost družine in spodbudi socialna vključenost družine in otroka.« pravi pediatrinja Romana Hudomalj Virant, vodja novega Centra.

Kmalu poleg ambulante tudi prostor delovno terapijo ter senzorno integracijo.
Print Friendly, PDF & Email