Doma Aktualno “Ideja je nekako »vrni družbi nazaj« varianta”

“Ideja je nekako »vrni družbi nazaj« varianta”

Tomaž Praunseis

Pred šestimi leti se je skejter Tomaž Praunseis odločil, da ne bo skejtal samo za zabavo, ampak tudi v dobre namene. Takrat se je rodil projekt Sk8taj s srcem, v katerem je v prvem letu Slovenijo prerolkal po diagonali. Naslednja leta so izvedli manjše akcije, prav vedno pa je bilo bistvo zbiranje denarja za nekoga, ki pomoč potrebuje. Pa naj bo to družina v stiski ali denar za počitnice tistim otrokom, čigar starši si to težko privoščijo. Komu bodo pomagali izberejo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste.

Znani slovenski skejter Tomaž Praunseis z ekipo in Humanitarnim društvom Sk8aj s srcem tudi letos organizira dobrodelno akcijo. Tokrat SK8AJ S SRCEM 2019 – štafeta po Sloveniji! 20. maja se bo ekipa in skejterji iz vse Slovenije odpravila na 10-dnevno dobrodelno turnejo po Sloveniji ter si predajala štafeto iz rok v roke in združila dobre ljudi za dober namen. Tomaž se je predstavil tudi za naš portal.

Od kje ideja?

Ideja je nekako »vrni družbi nazaj« varianta. Prej sem jemal rolkanju oziroma le rolkal in užival (mislil le nase), kasneje sem ugotovil, da lahko naredim še kaj za druge, preko nečesa kar izpopolnjuje moje življenje.

»Sicer pa je želja že od otroštva, približno 8 let star mulc leži v postelji in gleda plakate, ki jih je iztrgal iz sestrine revije BRAVO. Na plakatu (v reviji) je bila slika rolkarja/sk8erja al kakor kol se reče človeku, ki se ma fajn na rolki), kater ima na glavi kapo, na hrbtu ruzak, za njim pa je prostrana cesta ozirom pokrajina…. Sam gre….uhuuuuuu!!!!«

Gre za deloma zasavski projekt, vsaj glede na organizatorje. Se je tudi začel v Zasavju?

Projekt se je začel v Zasavju, z ekipo s katero smo rolkali in se družili ter z drugimi prijatelji rolkarji iz Slovenije in tudi tujine.

Prvi mož te zgodbe je Trboveljčan – prosim povej kaj več o sebi.

Tomaž, rojen in odraščal v Trbovljah, sedaj naprej odraščam v Mariboru z družino. Sem oče dveh otrok in čeprav nisem v Zasavju, to ves čas pogrešam. Pogreša trenutke z ljudmi iz Zasavja / toplino / posebnost / originalnost…

Rad imam drugačne oziroma igrive stvari, prav zato tudi kreativen poklic. Snemam, režiram in montiram filme, včasih vse to, včasih le segment v tovrstnih opravilih.

Je skejtanje hobi ali način življenja?

Ne vem, je zgolj potreba, ki zadovolji potrebo. Rolka mi predstavlja opojno sredstvo, umetnost gibanja v prostoru, katerega vidim malo drugače kot nekateri …Če s tem lahko pomagam in naredim projekt z ekipo sk8aj s srcem je presrečno tudi srce.

Saj veste, tisti občutek ko se počutiš izpolnjenega….

Kdaj si prvič stopil na rolko?

Rolko sem prvič videl na otoku Pašman, kamor smo hodili z družino, ko sem bil star okoli 7 let. Nekdo iz sosednje prikolice iz kampa (pet prikolic)hahaha…, je tapkal z rumeno plastično rolko Jager, ko sem ga videl iz daljave nisem mogel umakniti pogleda. Nakar me je prepoznal in mi pokazal z prstom naj pristopim do njega. Nisem vedel, kaj naj si mislim, oziroma, vse okoli je izginilo, misli so bile prazne, kot v nekakšnem vakumu je bilo… Rekel mi je usedi se gor ..sedel sem, potem pa me je narahlo porinil, da sem se zapeljal po asfaltu. Tla so se premikala pod mano …vsaj tako sem to dojemal takrat. Po skoraj treh desetletjih brskam po internetu in vidim takšne rolke. Hotel sem si jo kupiti kot spomin na mojo prvo srečanje. Pokličem človeka, ki prodaja točno takšno kot se je spomnim (rumeno plastično, na kateri je pisalo JAGER), povem mu da jo kupim …vse se zmeniva …glas mi je bil malo znan …v šali vprašam, če je bil kdaj na Pašmanu, pritrdi. In ja, to je bil Matjaž Druškovič! Ufffffff …solze …povem mu kako se mi vse v življenju dogaja okoli te deske s kolesi …in se mu zahvalim za srečanje z rolko izpred 32 let nazaj.

Kaj ti pomeni Zasavje, Trbovlje?

Trbovlje mi predstavlja varnost, toplino, nepozabne trenutke, resničnost … trpežnost …

Je živeti tukaj prednost ali slabost?

Pogrešam. Kaj je dobro in kaj ne pa je za vsakega druga zgodba …

Darujete lahko tudi tako, da pošljete sporočilo SMS s ključno besedo SRCEK5 na številko 1919 in prispeval boš 5 EUR za družine v stiski. (Le za uporabnike Telekoma in A1).

Kako še lahko pomagate?

Sredstva nakažete na:
Humanitarno društvo Sk8aj s srcem / Kešetovo 4 / 1420 Trbovlje
TRR: SI56 0233 0026 2911 516
namen nakazila: DONACIJA SK8aj s srcem 2019

Print Friendly, PDF & Email