Doma Aktualno Istrabenz toži mestno skupnost, ta napoveduje tožbo občini

Istrabenz toži mestno skupnost, ta napoveduje tožbo občini

Zapletu okrog spornega zaračunavanja fiksnih stroškov za ogrevanje Športne dvorane Litija, ki je v lasti Mestne skupnosti ni videti konca.

Vse se je začelo, ko je občina Litija zgradila novo Osnovno šolo, ki naj bi se ogrevala s kurilnim oljem. Medtem je v Litijo prišel plin, na katerega so Litijani čakali več kot dvajset let. Eden od pogojev, da je koncesionar družba Istrabenz plini sploh zgradil plinovod je bil, da se nanj priključijo vsi javni objekti, tudi novo zgrajena Osnovna šola. Ker pa v njej ni bilo primernega prostora za izgradnjo kotlovnice, je Občina prosila Mestno skupnost naj bo le ta v litijski dvorani. Mestna skupnost je pristala in za izgradnjo kotlovnice dala stavbno pravico v letu 2012. Kotlovnica je bila zgrajena.

Plačnikom sporni so fiksni stroški

Težave so nastopile, ko je kotlovnica pričela z obratovanjem in so položnice za ogrevanje vsebovale tudi postavko fiksni stroški, te Mestna skupnost Litija ne plačuje, saj so prepričani, da gre za strošek izgradnje kotlovnice, medtem pa postavke na položnici pri Istrabenzu tolmačijo drugače: “Cena storitev oskrbe s toplotno energijo je sestavljena iz variabilnega (katerega plačilo družba Istrabenz plini d.o.o. prejema) in fiksnega dela (ki ga Mestna skupnost ne plačuje).”

60.000 evrov dolga bo Istrabenz zahteval preko sodišča

Koncesijsko pogodbo je podpisala občina Litija, ne pa tudi Mestna skupnost Litija, zato so mestni svetniki prepričani, da je zaračunavanje fiksnih stroškov neutemeljeno in jih tudi niso plačevali. Do konca lanskega leta se je iz naslova fiksnih stroškov na položnici nabralo za dobrih 60.000 evrov do katerih bo Istrabenz plini skušal sedaj po sodni poti.

Predsedniku Mestne skupnosti Dušanu Hauptmanu smo na minuli seji mestnega sveta zastavili vprašanje, ali so z družbo Istrabenz plini podpisali kakšno pogodbo s strani Mestne skupnosti. Zatrdil je, da nikoli in dodal, da je občina Litija prevalila plačevanje, po njihovem, sporne postavke fiksnih stroškov na Mestno skupnost brez vsake pravne osnove.

Zavrnili mediacijo

Mestni svetniki so zato sprejeli sklep, da zavrnejo mediacijo, ki jim jo je ponudilo sodišče. Odločitev, kdo je dolžan plačevati sporne fiksne stroške, naj se dokaže v sodnem postopku, so prepričani. Poleg tega se mestna skupnost vse bolj nagiba h temu, da bo tožila občino Litija zaradi škodljive pogodbe, ki so jo sklenili z Istrabenz plini.

Temelj tožbe Istrabenza zoper Litjanov je “zahtevek za plačilo obveznosti iz naslova dobave toplote za ogrevanje za Športno dvorano Litija, in sicer fiksnega dela cene toplote” pojasnjuje Igor Konrad iz podjetja Istrabenz plini.

Avtor: Vladimir Jakopič

Print Friendly, PDF & Email