Doma Aktualno Iz Hrastnika: Kot hčerka starejših staršev raje tega ne bi prebrala

Iz Hrastnika: Kot hčerka starejših staršev raje tega ne bi prebrala

Včeraj so bili v Hrastniku, izven DSO odvzeti trije brisi, vsi negativni, v domu pa novih testiranj ni bilo. Umrla še ena oskrbovanka.

Iz doma sporočajo, da je včeraj umrla ena oskrbovanka, ki je bila na zdravljenju v UKC Maribor. Zaradi slabega zdravstvenega stanja pa je bila še ena oskrbovanka včeraj hospitalizirana v UKC Ljubljana.

Breda Biščak (foto: Miran Antonič)

“V teh za nas resnično težkih časih nam izjemno veliko pomeni podpora, ki jo že vse od pojava prve okužbe prejemamo z različnih koncev Slovenije.” sporočajo z Občine Hrastnik, kjer so prejeli pismo Brede Biščak, Sovretove nagrajenke, ki je javno pozvala k ureditvi dostojnih razmer za oskrbo starejših in za delo negovalnega osebja. Pismo je začela z zapisom poslanca Primoža Siterja, ki je kot prostovoljec šel v hrastniški dom in pomagal pri premikanju oskrbovancev zaradi razkuževanja prostorov.

»Drobne in krhke starčke smo podlagali in zavijali v rjuhe ter jih kot žerjav na houruk dvigovali s postelj. Čimbolj previdno smo jih polagali na vzmetnice, ki smo jih bili pred tem namestili na tla ob postelje. Če že s posteljo ne gre, je vsaj vzmetnica dovolj ozka, da jo po tleh odvlečeš skozi vrata do hodnika. S starčkom na njej. Drugih prostorov ni. O grozovitosti prizora z nebogljenimi starostniki, ki ležijo na hodniških tleh in ne vedo, kaj točno se dogaja, ne bom zgubljal besed.« Tako je svojo izkušnjo delil edini zasavski poslanec, ki je v najhujših razmerah poklical v Hrastnik in vprašal, ali potrebujejo njegovo pomoč. In je šel …

Biščakova je v pismu nadaljevala:

Njegov zapis je eden tistih, ki jih kot hčerka starejših staršev raje ne bi prebrala ter bi ga raje odrinila iz zavesti in si rekla: »Saj bo bolje, saj bo minilo.« Pritrjuje temu, kar vsi vemo: da je pandemija koronovirusa razgalila vso bedo na področju oskrbe starejših v Sloveniji, ki je posledica dolgoletnega finančnega ter posledično prostorskega in kadrovskega zanemarjanja tega področja. Takoj je treba dodati, da je pandemija razkrila tudi neizmerno požrtvovalnost domskega osebja nasploh (ne samo v domovih za upokojence, marveč tudi v domovih za osebe s posebnimi potrebami in v zdravstvu nasploh), ki pa z delovanjem na etični pogon ne more v nedogled blažiti sistemskih in infrastrukturnih pomanjkljivosti.

Celotno pismo Brede Biščak najdete TUKAJ!

Print Friendly, PDF & Email