Doma Aktualno Izdajal se je za delavca telekoma in ju odpeljal za hišo

Izdajal se je za delavca telekoma in ju odpeljal za hišo

Za več tisoč evrov sta moška oškodovala nič hudega sluteča občana, ki sta mislila, da je k njima prišel delavec telekomunikacijskega podjetja.

V sredo okoli 12.30 ure sta bila občana žrtvi drzne tatvine. Neznani moški, ki se je izdajal za delavca je pristopil do oškodovancev, ju zamotil s pogovorom in prepričal, da so skupaj odšli za hišo. V tem času je v hišo vstopil drugi storilec, objekt pregledal in iz njega odtujil orožje ter nakit. Z dejanjem sta neznanca povzročila za nekaj tisoč evrov škode.

Po opisu občana je bil moški star okoli 40 let, visok okoli 160 cm, črnih kratkih las. Storilca sta se pripeljala z večjim osebnim vozilom, temno sive barve.

Policisti še zbirajo informacije in iščejo storilce.  O vseh znanih okoliščinah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

»Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa četudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog, oziroma pokličejo podjetje v imenu katerega se predstavljajo. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti.«

Ker so praviloma oškodovanci starejše osebe, njihovim svojcem policisti svetujejo, da se o omenjeni problematiki z njimi večkrat pogovarjajo in jih opozorijo na previdnost, ter možna preventivna ravnanja. V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja naj takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošajo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje pa se jim zdi sumljivo (dajejo videz, da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/100133-policisti-opozarjamo-na-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Print Friendly, PDF & Email