Doma Aktualno Je pisanje z roko veščina, ki jo opuščamo?

Je pisanje z roko veščina, ki jo opuščamo?

V tem tednu, od 20. do 24. januarja, poteka vseslovenska akcija Teden pisanja z roko. Spodbujanju lastnoročnega pisanja kot protiutež (a tudi dopolnilo!) uporabi računalnika, telefona in tablic se je pridružila tudi Zasavska ljudska univerza z Večgeneracijskim centrom Zasavje.

In čemu so pomembnost poudarjanja te veščine sploh prepoznali? “Pisanje z roko je izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Raziskave kažejo, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. S tem prispevamo k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti,” je v sporočilu za javnost zapisala direktorica ZLU Polona Trebušak.

V ta namen so zbrali »ročne« zapise udeležencev njihovih aktivnosti, pa tudi zaposlenih in jih postavili na ogled na oglasni tabli v prostorih v Zagorju.

Poleg tega bo v sklopu tečaja kaligrafije JUTRI, 22. januarja v Rudarskem domu v Trbovljah potekalo posebno predavanje (kamor ste bralci vljudno vabljeni – udeležbo pa potrdite na ZLU) o pomenu pisanja z roko, ki ga bo izvedla mojstrica kaligrafije Natalija Resnik iz Sveta ustvarjalnosti s Ptuja – s tem bo spodbudila udeležence, da bodo v pisavi gotica, ki jo spoznavajo na tečaju, napisali njihova »sporočila« ljudski univerzi svojega domačega okolja.

Print Friendly, PDF & Email