Doma Aktualno Jesenska krvodajalska malce drugačna

Jesenska krvodajalska malce drugačna

Včeraj dopoldan je v radeškem Domu PORP potekala terenska krvodajalska akcija Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Medtem, ko je še prva letošnja izvedba odvzema krvi v Radečah v januarju potekala brez posebnosti, je bila tokratna – jesenska – v marsičem drugačna.

Prva sprememba je bila že v tem, da se je v dneh pred samo izvedbo krvodajalske akcije bilo potrebno naročiti oz. se dogovoriti glede ure odvzema. »Telefonski pogovor je bilo prvo sito, kjer se je ugotavljala morebitna neprimernost za trenutno darovanje krvi, drugo sito pa ob prihodu, kjer smo najprej izmerili telesno temperaturo in krvodajalcem ponudili nove (sterilne) kirurške zaščitne maske ter znova preverili, kakšno je posameznikovo zdravstveno stanja z ozirom na razširjenost okužbe s koronavirusom,« je povedala zdravnica specialistka transfuziologije Polonca Mali, ki je obenem tudi vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

Zbralo se je 75 krvodajalcev

Krvodajalske akcija se je udeležilo 75 večinoma rednih krvodajalcev, ki izkoristijo vsako priložnost za namenitev življenjske tekočine sočloveku. Med pretežno znanimi obrazi z radeškega območja pa je bilo vendarle devet posameznikov odklonjenih, kar pomeni, da se je včeraj ob 66 uspešnih odvzemih zbralo 29,7 litrov krvi.

Malijeva je še poudarila, da trenuten odklon pomeni le začasno neprimernost za darovanje krvi in povabila k udeležbi ne le na terenskih krvodajalskih akcijah, pač pa tudi v najbližjih centrih za transfuzijsko dejavnost – Radečanom sta najbližja v Trbovljah in Celju. »Zelo je pomembno, da se kot krvodajalec odzovete klicu ali pisnemu vabilu zaradi samih potreb po krvi in dopolnjevanju zalog krvi posameznih krvnih skupin.«

Po podatkih ZTM ima v Sloveniji krvno skupino A približno 40 % ljudi, 0 38 %, B 15 % in AB 7 %. Približno 18 % ljudi je Rh D-negativnih, kar pomeni, da lahko prejemajo kri le od prav tako Rh D-negativnih krvodajalcev.

Po zaključenem odvzemu 450ml dragocene življenjske tekočine je vsakomur pripadla malica, ki je pomemben del po-odvzemnega postopka, saj z vnosom različnih hranil človek pospeši obnovitev krvi, ki kroži po telesu in pripomore k boljšemu počutju.

Lepši in varnejši dostop do zdravstvenih storitev

Print Friendly, PDF & Email