Doma 1+1=2 Kaj so trboveljske učiteljice pripravile prvošolčkom?

Kaj so trboveljske učiteljice pripravile prvošolčkom?

Prvi dan v šoli ni kar tako, to je velika prelomnica v življenju vsakega malčka in dan, ki ostane v spominu za vse življenje. In kako bo potekal ta prvi dan? Pogovorili smo se z učiteljicami obeh oddelkov prvega razreda OŠ Tončke Čeč v Trbovljah in pokukali v učilnici, ki bosta sprejeli del trboveljskih prvošolčkov.

Prvi september je vsako leto prav poseben dan za prvošolce

Prvošolčki se bodo skupaj s starši jutri zbrali ob 9.20 na prenovljenem šolskem igrišču. To bo hkrati slavnostna otvoritev igrišča, na katerem so ob našem obisku hiteli še z zadnjimi deli.

»Poskrbeli smo, da bo jutrišnji dan ostal prvošolčkom v lepem spominu. Pripravili smo kratek kulturni program, vsekakor pa bodo prvošolci simbolično preskočili tudi vrv in tako vskočili v prvi razred,« izvemo od učiteljice 1. razreda Alje Volkar.

Novi člani kolektiva učencev bodo doživeli nekaj presenečenj, ogledali si bodo tudi gledališko predstavo. Spoznali bodo učiteljice, ki jih bodo popeljale v učilnice. Sicer pa bo vse potekalo po ustaljenih tirnicah.

Bo letos šolsko leto zaradi korone potekalo drugače?

»Do sedaj smo imeli kotičke, kjer smo jih lahko razdelili v skupine. Letos kotičkov ni,«  sta povedali razredničarka Alja in druga učiteljica Vera Arh. O tem smo se prepričali tudi sami –  klopi so razporejene tako, da bodo učenci sedeli na varni razdalji, kar v kotičkih ne bi bilo mogoče. Seveda se bodo strogo pridrževali vseh priporočil NIJZ in Ministrstva za šolstvo. V šolo lahko vstopajo le zdrave osebe, obvezno je razkuževanje rok in vzdrževanje varnostne razdalje, učenci od 12. leta dalje bodo v skupnih prostorih uporabljali zaščitne maske, starši pa bodo pospremili otroke le do šolskih vrat. Starši, ki po pouku pridejo po svoje otroke, ne bodo vstopili v šolo, temveč pozvonili in pri vhodnih vratih počakali na svojega otroka.

Vrata šole bodo odprta le za učence in delavce šole, s starši pa bodo še naprej ohranjali le stike na daljavo.

Na starših je, da bodo res v šolo vodili le zdrave otroke. Če se zgodi, pojasnijo na OŠ Tončke Čeč, da kdo zboli, bodo učiteljice takoj obvestile upravo šole in starše ter poskrbele za izolacijo. Pravila se bodo spoštovala tudi pri vstopu in izstopu iz šole.

Karmen Lindič in Mojca Koprivc.

Podobno sta povedali tudi učiteljici Mojca Koprivc in Karmen Lindič. Vsa priporočila jemljeta zelo resno in storili bosta vse, kar je v njuni moči, da bodo učenci varni in zdravi. Priprave na novo šolsko leto so se začele že februarja, ko so se skupaj s starši in bodočimi prvošolci srečali v telovadnici šole. Zaradi korone klasičnih roditeljskih sestankov ni bilo.

Vse štiri trboveljske učiteljice, ki že nestrpno pričakujejo nove prvošolčke, so se strinjale, da je sodelovanje v razredu odlično, med sabo se dopolnjujejo, skupaj delajo tudi na pripravah. Upoštevajo pa dejstvo, da ima vsaka od njih svoja močna področja, ki jih s pridom tudi izkoristi.

Šola in učitelji so v pripravljenosti tudi za primer, če bo potrebno izvajanje pouka daljavo, nam potrdijo. »Res bo nenavadno predavati z masko na obrazu, vendar je to nekaj kar moramo sprejeti. Samo, da bodo otroci zdravi,« so še povedale trboveljske učiteljice.

Print Friendly, PDF & Email