Doma Aktualno Kako varna so zasavska smučišča

Kako varna so zasavska smučišča

Foto: SRC Marela

Zaradi letošnje radodarne zime lahko obratujejo vsa zasavska smučišča. Kako pa je poskrbljeno za varnost smučarjev?

Marela

“Za varnost je pri nas poskrbljeno tako, kot to zahteva zakon – med malimi in velikimi smučišči praktično ni razlik. Letošnja novost za mala smučišča je, da ima lahko funkcijo nadzornika in reševalca ena oseba,” je pojasnil Jože Ogrinc iz smučišča SRC Marela.

Na malih smučiščih za varnost poskrbljeno tako, kot na velikih

Nekaj smole s poškodbami so imeli lani na smučišču Medvednica, a na srečo nič hujšega, trije ali štiri zvini, pravi predsednik Smučarskega društva Trbovlje Andraž Hernavs.

Medvednica

“Letos nesreč še ni bilo, tudi zato, ker je smučanje zaradi večje količine snega bolj varno. Odpustkov zaradi tega, ker smo malo smučišče, praktično nimamo. Za varnost skrbi nadzornik smučišča, nevarne točke označimo in preprečimo dostop z zaščitnimi mrežami in blazinami, poskrbimo za opozorilne table. Imamo dva reševalca in poseben prostor za ponesrečence. Tudi ob koncu dneva naredimo obhod in vse pregledamo,” je razložil Hernavs.

Poleg tega so zmanjšali kapaciteto žičnice. “Pretočnost je zdaj nižja, a na smučišču ni nikoli toliko smučarjev, da bi bilo nevarno. Eno nedeljo smo prodali 200 kart, a na smučišču je največ 50 do 100 smučarjev naenkrat. Naše ozko grlo je predvsem parkirišče,” pravi Hernavs.

Gneče na smučišču ni

Rajska dolina

Na smučišču Rajska dolina je poskrbljeno za varnost, a smučarjev je žal malo.

“Včeraj so kljub temu, da smo organizirali brezplačen prevoz s kombijem, prišli le štirje smučarji. Naša kapaciteta je 890 smučarjev na uro, a je nismo še nikoli dosegli. Če bi imeli 10 % kapacitete zapolnjene, bi bili zelo zadovoljni,” si želi Brane Tuhtar.

Tuhtar, ki je na smučišču že osmo leto, pravi, da so imeli v vsem tem času dve nesreči, pa še ti izven smučišča. Na smučišču imajo defibrilator, nadzornik pa je hkrati tudi reševalec.

Smučarji morajo tudi sami poskrbeti za varnost

“Zadnja leta smučarji tudi sami skrbijo za svojo varnost, vsi otroci imajo čelade, pa tudi veliki odraslih,” opaža Hernavs. “Smučarji morajo smučati le na urejenih progah in ne izven prog. A se najdejo takšni, ki tega ne spoštujejo. A pri nas na srečo ni nevarnosti plazov,” dodaja Ogrinc.

Marela
Print Friendly, PDF & Email