Doma Aktualno Katera krajevna skupnost v Hrastniku letos največ?

Katera krajevna skupnost v Hrastniku letos največ?

V Občini Hrastnik je 10 Krajevnih skupnosti, ki vsako leto iz občinskega proračuna dobijo več ali manj. Letošnje leto bo največji znesek občina odštela za KS Krnice-Šavna Peč, kjer bodo posodobili dva cestna odseka in projekt ceste do Jamška je že zaključen.

Skoraj 200 tisoč evrov je v proračunu rezerviranih za dela v Krajevnih skupnostih, od tega 83 tisoč evrov letos za Krnice-Šavna Peč. Drugo po vrsti po vlaganjih je letos KS Boben, kjer bodo investirali v športno igrišče, nova ograja je že nameščena. Uredili naj bi tudi razsvetljavo ter rekonstruirali most na Čeče-Ravne, trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo. V Boben naj bi letos vložili dobrih 45 tisoč evrov.

Dobrih 200 tisoč evrov letos za hrastniške Krajevne skupnosti

Nekaj manj, 35 tisoč evrov gre v Podkraj, kjer bodo nekaj investicijskih vlaganj v vrednosti 2000 evrov namenili domu krajevne skupnost, preostanek pa bo šel v posodobitev cestnega odseka Zob-Ferk, trenutno poteka izbor izvajalcev.

Podoben znesek, 34 tisoč evrov gre letos na Marno, kjer se bodo lotili posodobitve cestne infrastrukture. V Prapretnem bodo dobrih 10 tisočakov ošteli za posodobitev cestne infrastrukture, 2000 evrov bodo namenili za investicije v domu krajevne skupnosti, 6000 evrov pa za namestitev dolgo pričakovanih igral.

Na Kovku bodo letos investirali v ureditev doma v znesku 3000 evrov.

Drugih območij na seznamu investicij na področju Krajevnih skupnosti za letošnje leto v Občini Hrastnik ni.

Bodo odločali krajani ali le posamezniki?

V mandatu novega župana Hrastnika je bilo obljubljeno, da bo večja moč odločanja posameznih krajevnih skupnosti, kar naj bi dosegli tudi s participatornim proračunom. Testno bo ta izvedenen letos v Podkraju, prihodnje leto pa na območju celotne občine.

Župan Marko Funkl

Projekte naj bi uskladili znotraj posameznih Krajevnih skupnosti (KS), odgovarja Marko Funkl in dodaja, da bo način izbire odvisen od predsednikov KS-ov. Ob prenovi občinske spletne strani naj bi bili dostopni tudi zapisniki sej, kaj vse še bo na strani pa zaenkrat še ni dorečeno. »Ni pa namen spletne strani posegati v delo KS, temveč obveščati o delu KS.« Ali bodo po novem krajani imeli večjo moč odločanja, v resnici temelji na odločitvi predsednikov. »Želja Občine je, da ima vsaka KS v mandatu vsaj dva zbora krajanov in da se del projektov (predvsem manjši projekti) izvede preko mehanizma participatornega proračuna, kjer bodo pri predlogih in odločanju vključeni vsi krajani.« 

Ali bo Občini uspelo vključiti vse občane in ne le posameznike se bo izkazalo že v prihodnjem letu.

Print Friendly, PDF & Email