Doma Aktualno »Katera najlepša v deželi je tej?«

»Katera najlepša v deželi je tej?«

V Litiji je prav na dan državnosti potekala regijska razstava govedi. Govederejci iz Šmartnega, Litije in Zagorja so združili moči in pripravili prijeten dan.

Vse več mladih v kmetijstvu

Prireditev je sovpadala tudi s praznovanjem 70. obletnice Kmetijsko gozdarske zadruge Litija, ki je v lasti kar 354 članov, je povedal direktor Boris Rappl.  Opažajo tudi pozitiven preobrat in sicer, da se v zadrugo vključujejo mladi zadružniki, ki bodo kmetijstvo ohranili tudi v prihodnosti.

Franci Firm predsednik in strokovni vodja Rafko Rokavec sta bila glavna in najbolj odgovorna pri pripravi obsežne razstave. Dan pred prireditvijo so kmetje pripeljali živino in jo nahranili in pospremili pod šotorišče. 41 rejcev se je odločilo za razstavo in oceno govedi. V ocenjevalni komisiji je poleg štirih slovenskih poznavalcev govedi bil tudi gost Meinhard Huber iz Avstrije, ki je ocenjeval črnobelo pasmo. Sam je povedal, da izhaja iz kmetije, ki leži na nadmorski višini 1600 metrov, da je brat prevzel kmetijo in doma imajo 35 krav črno bele pasme.

Pred vsakim ocenjevanjem sta najmlajša fant in dekle pripeljala telička, predstavila svoj kraj in ocenjevanje pasem se je pričelo. Franci Firm je za kravo v prvi laktaciji Zimo črno bele pasme dobil prvo mesto in hrati je imela najlepše vime. Prav tako je za kravo Frajlo v drugi laktaciji dobil prvo mesto. Vinko Bučar je za črno belo kravo Diko v tretji laktaciji dobil prvo mesto. Jože Kreže iz Hrastnika je dobil za cikasto pasmo kravo Berto prvo mesto. Franc Trebušak iz Čemšenika je prejel za kravo lisaste pasme Šojo prvo mesto. Na prireditvi so razglasili tudi šampionke. Pri rjavi pasmi je komisija izbrala rejca Ludvika Vidica iz Šmartnega pri Litiji. Ob zvokih Avsenikove Golice so ji nadeli zvonec . Za lisasto pasmo je bil nagrajen Franc Trebušak iz Čemšenika. Krava Šoja je dobila lento, ki ji jo je pripel zagorski župan Matjaž Švagan. Krava Frajla rejca Francija Firma iz Podšentjurja v Litiji je bila izbrana za šampionko črno bele pasme.

Nazadnje  so sodniki ocenjevali še kravje vime. Izbrana je bila krava Zima, rejca Francija Firma. Ocenjevalec Meinhard Huber iz Avstrije je ob koncu dejal, da to ni bila samo razstava  govedi, temveč to je bilo praznovanje. Pohvalil je rejce govedi in občinstvo, ki je spremljalo prireditev in samo organizacijo.

 

Vojka Povše Krasnik

Print Friendly, PDF & Email