Doma Aktualno Kdaj pride na vrsto Kolonija Njiva

Kdaj pride na vrsto Kolonija Njiva

Propadajočo Kolonijo Njiva v Trbovljah obnoviti ali jo delno porušiti ter prostor nameniti drugim vsebinam?

Na vrsti šele čez nekaj let

Zaenkrat nič od tega, saj bodo tako Kolonija Njiva kot drugi kulturni spomeniki v Trbovljah prišli na vrsto za obravnavo šele leta 2019 ali 2020, odgovarjajo na marca letos poslano ‘vlogo za izdelavo strokovnih podlag za razglasitev kulturnih spomenikov v občini Trbovlje’ na Zavodu za spomeniško varstvo, OE Celje.

“Pristojni smo za 36 občin, število zaposlenih pa se je zmanjšalo, zato smo bili primorani pripraviti vrstni red sprejemanja strokovnih zasnov za odloke. Glede na kadrovske zmožnosti si ne predstavljamo, da bi gradivo lahko pripravili prej kot leta 2019 ali 2020,” pravijo na Zavodu.

Bo ostala kulturni spomenik?

Kolonija Njiva, ki je v 20 % občinski lasti, večinski lastnik pa je pravkar prodani Spekter, “je unikum, predstavlja posebno zgodovinsko vrednost,” je trboveljskim svetnikom na zadnji seji pojasnila Mateja Camplin Tahirović iz občine Trbovlje, “zato niti ni pričakovati, da jo bo zavod izločil iz seznama kulturne dediščine.”

Po besedah županje Jasne Gabrič pa poleg tega za prenovo Kolonije Njiva zaenkrat ni na voljo sredstev na državni in tudi ne na evropski ravni.

So pa zato pristojni inšpektorji našli čas, da so po hitrem postopku zahtevali prekritje grafita na Njivi.

SORODNI ČLANKI:

Njiva je vsega kriva ali kazanje s prstom na “krivce”

Print Friendly, PDF & Email