Doma Aktualno Kje je logika, da meritve zraka delajo tam, kjer ni ne prometa,...

Kje je logika, da meritve zraka delajo tam, kjer ni ne prometa, ne kurišč in ne industrije?

Merilna postaja, ki kvaliteto zraka meri v Hrastniku je postavljena na napačni lokaciji, opozorja župan Marko Funkl že iz časa, ko je bil še občinski svetnik. Tam, kjer trenutno stoji, torej pri osnovni šoli, skoraj ni prometa, niso blizu individualna kurišča in ni nobene industrije.

Medtem pa je situacija v drugih predelih Hrastnika, predvsem v spodnjem Hrastniku in v centru Dola pri Hrastniku precej drugačna.

Jerič tik pred odhodom »zacementiral« merilno postajo

»Arso je našo prošnjo za prestavitev postaje zavrnil z razlogom, da je bivši župan Jerič v avgustu 2018 podpisal pogodbo za sedanjo lokacijo za 30 let,« nam je sporočil Marko Funkl, ki je prav včeraj na to temo govoril tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, ki je obljubil, da bodo iskali možne rešitve, saj je lokacija merilne postaje po mnenju Občine Hrastnik neprimerna in ne odraža dejanskega stanja.

ARSO: »V Hrastniku postaje za merjenje kakovosti zraka ne bomo premikali in ostaja na istem mestu kot do sedaj, ob šoli.«

Vir: Arso, leta 2009

Andrej Vuga iz Arsa nam je odgovoril: »V Hrastniku postaje za merjenje kakovosti zraka ne bomo premikali in ostaja na istem mestu kot do sedaj, ob šoli.« In še: »Merilna mesta večinoma postavljamo v mestne občine, kjer je gostota prebivalstva največja in na območja, kjer zaradi okoliške industrije ali starih bremen pričakujemo večjo onesnaženost zunanjega zraka. Nemogoče pa je zagotoviti merilno postajo povsod, kjer občine to predlagajo.« In že več let na občinski sejah poslušamo predloge, da je treba merilno postajo namestiti pri kemični tovarni in steklarni, torej tam, kjer je največ industrije. Kako je hrastniška merilna postaja pristala tam, kjer ni ne industrije, ne prometa in ne individualnih kurišč, ni jasno. Je pa jasno le to, da je bivši župan tik pred iztekom mandata podpisal pogodbo za sedanjo »neprimerno« lokacijo kar za 30 let.

Dobili naj bi mobilni postaji, le nihče ne ve kdaj

Trenutno prazna “kletka”

Trenutno se izvaja projekt Sinica, v katerem obstoječe dotrajane postaje obnavljajo in bodo po zaključku podatki iz merilnega mesta na voljo tudi na spletu. Tako bo tudi v Hrastniku.

Obenem so v omenjenem projektu kupili več mini postaj za meritve kakovosti zunanjega zraka, ki bodo namenjene kampanjskim meritvam. Enkrat v naslednjih letih, pravi Vuga, naj bi tudi v Hrastniku poleg rednih meritev izvedli večmesečno kampanjo obsežnih meritev kakovosti zraka na več lokacijah po občini, da pridobijo podatek o stanju zraka v drugih predelih občine ter da določijo reprezentativnost stalnega merilnega mesta.

Spodnji Hrastnik

Mobilni postaji sta bili za Hrastnik odobreni, nam potrdi tudi župan. Na vprašanje, kdaj točno bosta postaji nameščeni, z Arsa tudi na občini niso dobili konkretnega odgovora.

Bomo šele sedaj ugotovili resnico, kakšen zrak je v Hrastniku?

Print Friendly, PDF & Email