Doma Aktualno Klara Šlenc: Umetnica, ki je včasih malce izgubljena, a vedno pripravljena na...

Klara Šlenc: Umetnica, ki je včasih malce izgubljena, a vedno pripravljena na eksperimentiranje

V naše prostore smo tokrat povabili mlado umetnico Klaro Šlenc. Razstavo svojih umetniških del je Hrastničanka pred kratkim razstavila tudi v domačem kraju in več kot navdušila obiskovalce. 

Klara se je po končani srednji aranžerski šoli odločila, da je ustvarjanje tisto kar jo najbolj veseli. Sprejela je pogumno odločitev in se vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje magistrski študij slikarstva. Ko jo prosim za svoj opis reče: »Včasih malce izgubljena, dobrega srca in pa vedno pripravljena na izzive in razno eksperimentiranje na področju umetnosti.« Na prvo mesto postavlja družino, ki jo vedno podpira, takoj zatem pa sledi umetnosti, skozi katero se izraža.

V začetku oktobra je v Hrastniku postavila svojo prvo samostojno razstava, zagotovo pa se obeta še kakšna.

Si že kot majhna deklica veliko ustvarjala, ali je to prišlo kasneje?

Seveda, že kot majhna deklica sem veliko risala in ustvarjala, največkrat z mami in stricem Erikom. Starši so me v osnovni šoli vpisali na namizni tenis in pa v glasbeno šolo, da bi se preizkusila še v drugih hobijih, vendar se to zame ni najbolje izšlo. Stalno sem iskala izgovore, da bi ostala doma in risala ali pa se udeležila ustvarjalnih delavnic, ki jih je imela mami. Tudi v učbenikih in zvezkih v šoli je bilo več narisano kot pa napisano.

Kaj je bila otroška želja – »Ko bom velika bom …«?

Že od malih nog sem imela rada živali, zato sem hotela postati živino zdravnica, nikoli nisem pomislila, da bi nadaljevala v umetniških vodah.

v učbenikih in zvezkih v šoli je bilo več narisano kot pa napisano.

Kako poteka tvoj dan?

Tukaj, žal ni veliko za povedati, saj sem večino časa na magisteriju, dopoldne začnem s Slikarstvom, kjer slikam in ustvarjam v ateljeju, po slikarstvu sledi kakšno predavanje, nato se vrnem v atelje in tam počakam na naslednji predmet. Vse skupaj traja do osme ure zvečer, po celem dnevu ždenja na magisteriju, pa se vrnem v stanovanje, kjer – če nisem preveč utrujena – še kaj narišem.

Imaš vzornike, ki se danes odražajo v tvojih umetniških delih?

Za mentorja sem imela profesorja Žigo Kariža. Zgledovala sem se v bistvu po njegovih delih. Ima podoben pristop, podobno smer. Moj mentor se ukvarja z vplivom samih medijev na umetnost. Gre za pristop sodobne umetnosti, ta se namreč veliko ukvarja z mediji.

Kakšne tehnike uporabljaš v svojih delih?

V slikarstvu uporabljam mešane tehnike, kot so akril na platno, barvni spreji, barvni pasteli, oglje. Res raznolike tehnike. Poleg tega imamo še na sami akademiji predmet grafiko. Uporabljam tudi prenos starih fotografij na platno.

Kako pa je s poslikavami obraza in telesa? Menda si tudi tattoo umetnica?

Sedaj se preizkušam na tem področju. Rada bi uspela tudi s samim tetoviranjem. Danes bi vsak rad imel tattoo in tudi to je lahko poslovna ideja.

Si želiš lastnega ateljeja, morda galerije?

V prihodnosti res želim imeti nek svoj atelje, da bi lahko tam ustvarjala. Sicer pa razmišljam, da bi se morda zaposlila kot tetover.

Tebi najljubše lastno delo.

Najljubše delo, hmm … ponosna sem na večino svojih del saj se mi zdi da sem v enem letu, res zelo napredovala, meni najljubša pa je tale slika, ki jo prilagam spodaj. Je največje delo, ki sem ga kdajkoli ustvarila, meri namreč 180×320 cm in sem pri samem ustvarjanju res zelo uživala, saj sem imela na razpolago ogromno platna.

Print Friendly, PDF & Email