Doma Zasavsko Knapi funšterc, glažarji krumpantoč

Knapi funšterc, glažarji krumpantoč

Funšterc, knapovsko sonce, knapovska torta, rudarsko sonce ali včasih kar “šmorn” je krepka pristna zasavska jed iz preprostih sestavin –  moke, jajc in vode.

Zasavski kulinariki na čast, je društvo Rast iz Hrastnika leta 2011 prvič organiziralo festival zasavske kulinarike Funšterc, ki bo letošnjo jesen že četrtič.

Tako kot ljudje in narava, je tudi zasavska kulinarika zaznamovana z industrializacijo, svoje pa so dodali še priseljenci iz drugih slovenskih krajev ter tujci (Čehi, Nemci, Italijani). Vsakdanja kuhinja se je prilagajala skromnemu življenju in težaškemu delavniku. Obroki so bili pretežno sestavljeni iz močnatih jedi, značilna je bila velika uporaba stročnic ter manjša uporaba mesa ter mlečnih izdelkov. Dve močni industrijski panogi, ki sta zaznamovali Zasavje, sta oblikovali tudi smernici v kulinariki. Na eni strani imamo rudarsko oz. knapovsko kuhinjo, na drugi strani pa steklarsko oz. glažarsko.

Funšterc rudarsko jed, ki mu zaradi svoje zlatorumene barve pravimo tudi knapovsko sonce, pripravimo iz vode ali mleka, moke in jajc. Vse skupaj zmešamo in zapečemo na olju ali masti, da dobi lepo rumeno barvo.

Glavna sestavina vseh obrokov je bil kruh, v času pomanjkanja pa krompir. Jedi iz krompirja izvirajo iz češke kuhinje, v Zasavje so jih zanesli steklarji. Krompirjeve polpete oz. krumpantoč pripravimo iz naribanega krompirja, moke, peteršilja, čebule in soli. Vse skupaj zmešamo ter polpete popečemo na masti ali olju.

Skozi zgodovino sta se v zasavski kuhinji oblikovali dve osnovni pravili – nič se ne zavrže in kar ni strupeno je užitno, svoje pa je dodala tudi revščina, zato ni čudno, da je bila prašičjereja zelo razširjena. Od svinje so lahko porabili prav vse, zasavska posebnost pa je klobasa, imenovana jetrnica. V svoj jedilnik so vključili tudi zajce, kokoši in včasih celo golobe, v manjši meri pa so redili koze, ki so jim rekli tudi knapovske krave.

Recept, funsterc1

Večina zasavskih jedi je bogatih z maščobo, ker temeljijo na precejšnji uporabi živalskih maščob (ocvirki, mast,..). V današnji prehrani so tovrstno prakso omejili, vendar to ne pomeni, da danes zasavskih jedi ne pripravljajo več. Jedi so prilagojene sodobnemu načinu življenja in prehranjevanja. Zasavsko kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malo domišljije pa se vsako jed lahko hitro spremeni v nov obrok.

vir: www.funsterc.si

 

Print Friendly, PDF & Email