Doma Aktualno Ko je najhuje, se pri njih na široko odprejo vrata

Ko je najhuje, se pri njih na široko odprejo vrata

Z zavihanimi rokavi v hiter korak so stopili prostovoljci in zaposleni na Rdečem križu – tako med epidemije in v drugem valu, ko je bilo v Hrastniku najhuje. Prevzeli so del bremena Doma starejših, nikakor pa niso pozabili tudi na svoje redno delo. Več o tem, kaj počnejo, si preberite SPODAJ:

Več kot 200 paketov pomoči v enem samem mesecu

Še posebej so skrbeli za najranljivejše skupine – starejše občane in socialno ogrožene. S toplimi obroki so dnevno oskrbovali številne občanke in občane, ki sami niso mogli poskrbeti za toplo kosilo. Skupaj s prostovoljci in gasilci so skrbeli tudi za razvoz in dostavo pomoči na dom, nam predstavi delo hrastniškega Rdečega križa Belinda Ladiha. Socialno ogroženim posameznikom in družinam je bilo dostavljeno več kot 200 paketov pomoči v zgolj enem mesecu.

Skupaj z ekipo Starejši za starejše so poskrbeli tudi za pripravo in distribucijo paketov za okoli 100 starejših občanov, ki so vključeni v projekt. Paketi vsebujejo hrano, dodali pa so še pralni prašek. Konec avgusta ali v septembru bodo podelili približno 300 paketov socialno ogroženim skupinam občanov, ki jih bodo pripravili s pomočjo evropskega Rdečega križa, lastnih sredstev in donacij. Vsak paket je prilagojen številu družinskih članov družine, ki ji je namenjen.

Ladiha še poudari, da so v Rdečem križu vedno pripravljeni priskočiti na pomoč – kjerkoli in kadarkoli.

Ko je Hrastnik postal žarišče, so priskočili na pomoč Domu

»Začetkom meseca julija smo prevzeli skrb za razvoz kosil uporabnikom storitve pomoči na domu. Gre za dejavnost Doma starejših Hrastnik, ki kosila še vedno pripravlja, razvoz pa smo začasno prevzeli mi. Delo opravljajo trije prostovoljci, ki koristijo dve vozili za razvoz 47 kosil, ki jih tudi servirajo. Seveda pri tem strogo upoštevajo navodila NIJZ.« opisuje način dela zadnjega časa hrastniška predsednica OZRK.

Opravljali so najnujnejše nakupe za starejše in bolne in priskočili na pomoč tudi oskrbovankam in oskrbovancem Doma starejših Hrastnik. V imenu osnovnošolcev, ki so bili brez računalnikov, so v času šolanja od doma pričeli z zbiranjem opreme in poskrbeli, da so vsi lahko brezhibno opravljali šolsko delo.

V tem tednu so se začeli obiski prostovoljke, ki bo oskrbovancem Doma starejših Hrastnik na voljo za psihosocialno pomoč (pogovor, pomoč pri stiku s svojci …), saj zaradi karantene težke čase preživljajo vsi stanovalci doma. Tovrstno pomoč bodo oskrbovanci lahko koristili trikrat tedensko.

Dober odziv krvodajalcev tudi sedaj

Sicer pa tudi v “izrednih” časih redno delo OZRK ne počiva, poroča Belinda Ladiha: »Uspešno smo izvedli tudi junijsko krvodajalsko akcijo, kjer je kri darovalo 56 krvodajalcev. Naslednjo akcijo načrtujemo v decembru. Deset hrastniških krvodajalcev redno sodeluje tudi s Centrom za transfuzijsko dejavnost v Trbovljah,« 

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Hrastnik je letos dobil Zlato priznanje Občine Hrastnik za humanitarno delo in izredno angažiranje v času razglašene epidemije COVID – 19.

Print Friendly, PDF & Email