Doma Aktualno Ko stojiš pred dvorano in čakaš na prve odzive …

Ko stojiš pred dvorano in čakaš na prve odzive …

Če se vam zdi, da se najboljši filmi vrtijo le v največjih slovenskih mestih, ste se krepko zmotili. Trboveljska kinodvorana je lani gostila skoraj 17.000 obiskovalcev, zavrteli pa so več kot 200 različnih filmov.

Sedija Ibrakić, DDT

Poleg komercialnih filmov, ki so v Trbovljah ob enakem času kot drugje, imajo izjemen repertoar festivalskih filmov, ki jih v sklopu mreže Artkino vrtijo v Trbovljah večkrat na mesec. Že deveto leto ljubiteljem dobrih nagrajenih filmov nudijo včlanitev v abonma, v sklopu katerega si abonenti sami izberejo termin ogleda.

Daleč najbolj gledan Pozdrav iz krvavih revirjev

Izjemen uspeh za trboveljsko kinodvorano je bil film Pozdrav iz krvavih revirjev, ki je na treh predstavah skupaj gostil več kot 950 obiskovalcev. Druga letos najbolj obiskana predstava Petdeset odtenkov svobode je štela 820 gledalcev, sledi pa Mamma mia: Spet začenja se! – to si je v Trbovljah ogledalo 568 obiskovalcev.

Sedija Ibrakić skrbi, da je filmski seznam res dober. “Včasih počakam pred vrati dvorane, ko se film konča, da vidim reakcijo” pove Sedija, ki želi trboveljski publiki ponuditi nekaj več. Zadnjih nekaj filmov priča o uspehu: “Ko so se prižgale luči, so ljudje kar v tišini obsedeli. Takrat veš, da jih je film pošteno ganil”.

Filmski hiti, kokice in še poceni vstopnice

Obisk v trboveljskem kinu vsako leto narašča. Komercialnih filmov ni potrebno posebej izpostavljati, lokalci so se navadili, da se “najbolj vroče” vrti tudi v Trbovljah, poleg tega so karte bistveno cenejše od večjih mest, ponudba s kokicami in kavarno še dodaten plus. Ibrakićeva si želi še več obiska tudi na filmski predstavah evropskih filmov, raznih nagrajenih “neholivudskih” uspešnic.

Po filmu še srečanje z režiserjem, igralci …

Razlog za vse več obiska so tudi obogatene filmske predstave, ki poleg samega filma vključujejo pogovor z ustvarjalci, avtorji, igralci … “Radi bi spodbudili filmsko vzgojo in pokazali, koliko ene umetnosti je v vsakem filmu. Ne gre le za scenarij in režijo, ampak še milijon drugih ustvarjalcev” navdušeno poroča Ibrakićeva, ki je tudi sama navdušenka nad umetniškimi filmi.

V zadnjih letih skrbijo, da o filmih govorijo in razmišljajo lokalni osnovnošolci – ne le da jih gledajo. Sodelovanje z domačimi osnovnimi šolami se je izkazalo za pravo uspešnico in otroci so se izkazali za prave filmske kritike.

Obeta se: NOČ GROZLJIVK – Poseben program se bo začel v sredo, 31. oktobra ob 16. uri s čarovniško delavnico in nadaljeval kar z dvema otroškima grozljivkama.

Filmska kava in družinski filmi

Letošnje leto so v trboveljskem delavskem domu vsekakor dali poudarek na film. Med drugim so pripravili projekt Filmska kava, ko se filmi vrtijo v dopoldanskem času, za tiste, ki imajo takrat čas. Cena za vstopnico je simbolična, 2 evra ob predložitvi vstopnice pa še popust za kavo v dveh okoliških kavarnah.

Vikendi so rezervirani za družine in otroke, po nedeljskih matinejah se pripravijo še otroške delavnice. V naslednjem mesecu pa se obeta tudi presenečenje po ogledu filma Zverjasec in Zverjašček. A več o tem v kratkem, obljubimo!

Print Friendly, PDF & Email