Doma Aktualno Konec likvidacije! Termoelektrarna spet “normalna” družba

Konec likvidacije! Termoelektrarna spet “normalna” družba

Po neverjetnih treh letih zavlačevanja likvidacije trboveljske termoelektrarne, smo danes prejeli informacijo Holdinga slovenskih elektrarn, da TET ostaja.

Skupaj z novico izbran tudi že direktor

Ervin Renko (vir: FB)

Glede na sklep upravljalca državnega premoženja SDH in splošne ocene Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) kot edinega družbenika, da je energetsko lokacijo na območju TET smiselno ohraniti in nadgrajevati, se bo likvidacija trboveljske termoelektrarne s 1. januarjem 2018 prekinila. Termoelektrarna Trbovlje se bo po novem imenovala HSE – Energetska družba Trbovlje d. o. o., vodil pa jo bo Ervin Renko.

Še vedno nadpovprečne plače in 18 zaposlenih

Vsi zaposleni, teh je 18,  ki so jim v obdobju likvidacije podaljševali pogodbe za določen čas, v termoelektrarni ostajajo s pogodbami za nedoločen čas in za Zasavje, kot je dejal sam direktor Ervin Renko, nadpovprečnimi plačami.

Ključna odločitev lastnika je bila, da se poskusi najti nove vsebine za to lokacijo, in da le- ta ne bi bila nevarna za okolico. “Konkretnih razvojnih projektov še ni,” pojasnjuje novi direktor Ervin Renko “je pa socialna slika in lastnik si bo prizadeval poiskati dolgotrajnejše rešitve v širšem smislu energetike”.

“Družba bo skladno s sprejetim poslovnim načrtom skupine HSE za obdobje 2018 – 2020 nadaljevala z izvajanjem storitev skladiščenja naftnih derivatov v okviru obveznih državnih rezerv in sistemskih storitev v elektroenergetskem sistemu za leto 2018. Na energetski lokaciji bosta ohranjeni proizvodni enoti na tekoče gorivo, celotno  lokacijo  pa želi HSE ne le ohraniti, temveč tudi razvijati.” (HSE)

HSE bo skupaj z novim vodstvom HSE – Energetske družbe Trbovlje v prihodnje intenzivno iskal nove razvojne možnosti in pri tem gradil na dialogu z lokalno skupnostjo. “Prepričan sem, da je lokacija trboveljske termoelektrarne priložnost za nove energetske projekte, med njimi tudi za inovativne, ki jih  v energetiko prinašajo sodobne tehnologije. Tako bo ta lokacija tudi v prihodnje ohranila energetski pomen,” poudarja Matjaž Marovt, generalni direktor HSE.

Demontaža in razgradnja

Novo stara družba naj bi poskrbela tudi za demontažo in razgradnjo tehnoloških sklopov opreme zaustavljenega 125-megavatnega bloka ter vzdrževanje preostalih objektov in naprav. “Tudi sama razgradnja opreme bo zahteven projekt, a odločitev, da se staro umika novemu, je nujna in potrebna tako z okoljskega kot varnostnega vidika,” opozarjajo na HSE. Prav tako bodo nepotrebno premoženje še naprej prodajali in izvajali ukrepe na odlagališču pepela v Prapretnem.

Da se bo to zgodilo, smo pisali že oktobra, a so se na HSE sprenevedali:

Tri leta po začetku likvidacije, konca ni videti

Print Friendly, PDF & Email