Doma Aktualno Košara hrastniški dobrot zadnjega leta

Košara hrastniški dobrot zadnjega leta

Prvi mož Hrastnika Miran Jerič in njegovi levi roki Janez Kraner in Tomaž Sihur so ob občinskem prazniku zbrali strnjene informacije, kaj so uspeli v zadnjem letu narediti.

TIC in hrastniška tržnica

Na javnem pozivu Partnerstva LAS Zasavje so bili uspešni s projektom TIC Hrastnik, ki je v prvi fazi že dobil prostor v hrastniškem Muzeju, kjer v juniju z delom pričela turistična informatorka Jasmina Janjič. Na 3. javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja partnerstva LAS za obdobje 2014-2020 pa so prijavili projekt prenova hrastniške tržnice, ki naj bi potekala v dveh fazah.

50 tisočakov za prometno strategijo

Občina je iz kohezijskih sredstev za izdelavo celostne prometne strategije dobila pravico črpanja 50.000 evrov nepovratnih sredstev. Projekt je bil realiziran v roku in maja 2017 je strategija tudi sprejeta. Tako se bo občina lahko prijavila na predvidene razpise EU in državnih sredstev za izvajanje v strategiji predvidenih ukrepov na tem področju.

Maja letos je v Hrastniku podpisan Dogovor za razvoj Zasavske regije, ki zajema tudi tri hrastniške projekte: ureditev OIC Steklarna TKI Hrastnik, sekundarno kanalizacijsko omrežje Hrastnik in izvajanje ukrepov CPS na kolesarski infrastrukturi.

Osrednji in najzahtevnejši projekt je rekonstrukcija OŠNH Rajka – podružnica Dol. Skupna vrednost naložbe znaša 3,76 milijonov evrov. Naložba je bila za Občino Hrastnik velik zalogaj. Ministrstvo za šolstvo, ki bi projekt »moralo« sofinancirati, ni zagotovilo nobenih sredstev, so bili kritični hrastniški možje. Obljubljenega razpisa niso objavilo. Za zaprtje finančne konstrukcije je občina pridobila pravice do črpanja nepovratnih sredstev Ekološkega sklada RS in Ministrstva za infrastrukturo ter kredit Ekološkega sklada do višine 2.690.000 evrov.

V sklopu zapiralnih del RTH se na področju sanacije poleg komunalne ureditve Resnica izvajata še dva projekta na cestnem infrastrukturnem področju. V izdelavi je dokumentacija za več cest. Danes bo otvoritev dolgo pričakovane ceste čez hrib.

Izvedba energetske sanacije javnih objektov je bila fizično dokončana v oktobru 2017. Župan pa je še posebno ponosen na to, da se hrastniška občina nahaja v skupini manj zadolženih slovenskih občin.

Avtor: Stanislava Radunovič

Print Friendly, PDF & Email